poniedziałek, 27 stycznia 2014

ESTONSKI KRINGEL


Jest to ciasto z nadzieniem cynamonowym w stylu Kanelbullar, Estonski Kringel jest bardzo pyszny, miekki z chrupiaca skórka na zewnatrz.Polecam"                                               Skladniki: * 2 szklanki maki pszennej * 120 ml letniego mleka * 15g swiezych drozdzy * 30g roztopionego masla * 1 zóltko * 1 lyzka cukru                                                                                                                        Nadzienie: * 3 lyzeczki cynamonu * 4 lub 5 lyzek cukru * 50 g stopionego masla       Wykonanie: Wymieszac drozdze z mlekiem, cukrem i pozostawic na kilka minut. Dodac zóltko, stopione maslo, make i zagniesc calosc. Ciasto umiescic w misce wysmarowanej tluszczem, przykryc i odstawic do wyrosniecia. Rozgrzac piekarnik do 200 ° C. Wyrosniete ciasto rozwalkowujemy na prostokat (grubosc ciasta ok. 1mm) Rozsmarowujemy na calym ciescie wczesniej stopione maslo zmieszane z cukrem i cynamonem. Ciasto zwinac w rulon, a nastepnie przeciac na polowe Skrecic obie czesci, tak aby warstwy posmarowane cynamonem byly widoczne. Uformowac okrag, a nastepnie przeniesc na blaszke. Na góre ciasta rozsmarowujemy pozostale nadzienie, posypujemy delikatnie cukrem. Piec przez 30-35 minut, az wierzch bedzie brazowy. Zródlo: Estonian Kringel

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...