Chlebek z ziarnami,na
zakwasie z mąki żytniej razowej- domowy.
potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego.
Do zakwasu wieczorem dodać 1 szklankę letniej wody i 1 szklankę mąki
żytniej razowej typ 1850 , przykryć sciereczką i pozostawić do rana.
Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag
pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży
rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając :
3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2
szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia
lnianego.Wyrobić trochę drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 2
godż. Po wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego
,lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w
lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/
wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować
łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać
w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we
formach.Piec W 190 stopniach ok. 1 godż. z termoobiegiem .,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
ZAKWAS z mąki żytniej razowej na chleb Do upieczenia chleba z mąką
żytnią potrzebujemy zakwasu. Chleb żytni upieczony tylko z dodatkiem
drożdży jest zbity i mniej smaczny.
Zakwas to nic innego jak sfermentowana mąka (w czasie fermentacji widać
bąbelki powietrza), więc jego kwaśny zapach może być dla niektórych osób
nieprzyjemny, ale dopóki nie śmierdzi wymiocinami i nie jest pokryty
pleśnią to wszystko jest z nim OK.
ZAKWAS http://nk.pl/#profile/40987069/gallery/album/10/160
Zakwas:
* Do czystego, najlepiej wyparzonego, litrowego słoika wsypuję 4 łyżki
mąki żytniej razowej, dodaję szczyptę soli i wodę (jakiejś dobrej,
mineralnej, nie zwykłej kranówy) w ilości takiej aby po wymieszaniu
powstała rzadka ale nie wodnita papka.
* Słoik przykrywam gazą i odstawiam w ciepłe miejsce.
* Mieszam drewnianą łyżką co 12 godzin, najlepiej rano i wieczorem.
* Po dwóch dniach dosypuję kolejne dwie łyżki mąki, dodaję wody i
mieszam.
* Jak zauważę, że zakwas pracuje (pojawiają się bąbelki powietrza) to 1 x
na dobę dosypuję łyżkę mąki
* Po czterech, pięciu dniach zakwas jest gotowy.
* Dzień przed przystąpieniem do pieczenia chleba dokarmiam zakwas dwiema
łyżkami mąki.
Należy oczywiście pamiętać, żeby do pieczenia nie zużyć wszystkiego.
Część zakwasu wrzucamy do słoiczka 3-4 łyżki, zakręcamy i wstawiamy do
lodówki. To będzie zaczyn do następny chleb