ZIELONO MI ...zielona tarta ziemniaczana
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
• 2 szklanki mąki pszennej (plus, minus, jeśli potrzeba więcej)
• 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• 2-3 jaja
• szczypta soli
Farsz ze szpinaku z serem
Składniki:
400g szpinaku mrożonego lub świeżego
250g sera białego-u mnie z wiaderka
opcjonalnie 2 łyżki gęstej śmietanki 18%
masło lub oliwa z oliwek do smażenia
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
ser zółty
Wykonanie:
Szpinak umyć, odsączyć i posiekać drobno.
Na patelnię dodać łyżkę masła, wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
. Smażyć ,caly czas mieszając ,aż do całkowitego odparowania wody. Dodać opcjonalnie 2 łyżki gęstej śmietany. Mieszać. Zdjąć z ognia.Ser dodać do szpinaku, przemieszać.
Doprawić solą i pieprzem.WYKONANIE ....Naczynie żaroodporne natluścić Masę ziemniaczana podzielić na dwie części ,Jedna częścią ,wylepić naczynie ,wyłożyć farsz i druga częścią masy pokryć farsz.Posypac startym serem...Piec około 35minut w 180 stopniach.. Smacznego!....ps.nie zdążyłam zrobić foto przekrojonej zapiekanki,ale musicie uwierzyć ,że jest pyszna .Moja córcia wybredna w jedzeniu zjadla jedna cala zapiekankę sama ,a druga zostałą dla nas...hahaha