ORZECHOWY BISZKOPT
===SKŁADNIKI na blaszkę o średnicy 25- 25 cm
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- 7 jajek (M)
- ⅔ szklanki mąki pszennej
- ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- 50 g czekolady dobrej jakości startej na tarce
- 100 g zmielonych orzechów włoskich*
*świeże orzechy włoskie należy wcześniej obrać z łupin i prażyć na patelni na średnim gazie często mieszając, aż zaczną odpadać łuski. Ostudzić i pocierając w dłoniach przekładać do malaksera lub rozdrabniacza. Zmielić na gładko, ponownie przełożyć na suchą patelnię i podprażyć, co spowoduje, że orzechy będą bardziej sypkie. Ostudzić i odmierzyć 100 g.
WYKONANIE
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C bez termoobiegu.
Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek.
Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski, plus starta czekolada. Wszystko ze soba łaczymy-mieszamy
Żółtka roztrzepujemy ,
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna dosypujemy cukier., łyżka po łyżce, aż każda porcja cukru zostanie dokładnie wmieszana. Po dosypaniu całego cukru ubijamy pianę jeszcze 5 minut w celu jej ustabilizowania
Gdy piana jest już sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera do najniższych i porcjami wlewamy roztrzepane żółtka. Po chwili stopniowo zaczynamy dosypywać przesiane mąki, a na końcu również zmielone i podprażone orzechy.Mieszamy bardzo delikatnie.
Powstałą masę przekładamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.W trakcie pierwszych 20 minut nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
Po ok. 35-40 minutach biszkopt powinien być upieczony. Jego gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem
Upieczony biszkopt natychmiast wyjmujemy z piekarnika i rzucamy na blat (w tortownicy) z 40-50cm. wysokości.u mnie zawsze laduje foremka z biszkoptem na podłodze.Zostawiamy w formie do całkowitego ostudzenia.Wyjmujemy i kroimy na trzy plastry....Gdy ostygnie przekładamy tym co lubimy.Dolny płat biszkoptu posmarowany został dżemem wiśniowym ,na to położona zostałą ubita śmietanka ,na nią drugi płat biszkoptu.Na drugim blacie rosmarowana zostałą masa kajmakowa-można inną-i położona bita śmietana .
,Na to wszystko trzeci płat biszkoptu i brzoskwinie -własnej roboty-a całość posypana mielonymi orzechami..SMACZNEGO!!!