Google+ Followers

Koniczynka

Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać sól, cukier, olej, jajko i mąkę. Wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Rozwałkować i wycinać kółka.
Wędlinę pokroić na plasterki.
Przepis, trochę zmodyfikowany,pochodzi z http://tortelina.blogspot.com/2012/11/peciva-detelina.html

Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na 0,5 cm ,powykrawać kółka .
Na wycięte kółko położyć plasterek wędliny, posypać pieczarkami ,nakryć drugim krążkiem ciasta , lekko docisnąć.I tak samo z serem żółtym- u mnie ser bez pieczarek... . Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) . Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając. Gotowe koniczynki posmarować jajkiem, posypać sezamem lub makiem. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjąć i ostudzić na kratce.Smacznego!!!