Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem,
wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać sól, cukier, olej, jajko i mąkę.
Wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Rozwałkować i
wycinać kółka.
Wędlinę pokroić na plasterki.
Przepis, trochę zmodyfikowany,pochodzi z http://tortelina.blogspot .com/2 012/11 /peciv a-dete lina.h tml
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na 0,5 cm ,powykrawać kółka .
Na wycięte kółko położyć plasterek wędliny, posypać pieczarkami ,nakryć drugim krążkiem ciasta , lekko docisnąć.I tak samo z serem żółtym- u mnie ser bez pieczarek... . Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) . Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając. Gotowe koniczynki posmarować jajkiem, posypać sezamem lub makiem. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjąć i ostudzić na kratce.Smacznego!!!
Wędlinę pokroić na plasterki.
Przepis, trochę zmodyfikowany,pochodzi z http://tortelina.blogspot
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na 0,5 cm ,powykrawać kółka .
Na wycięte kółko położyć plasterek wędliny, posypać pieczarkami ,nakryć drugim krążkiem ciasta , lekko docisnąć.I tak samo z serem żółtym- u mnie ser bez pieczarek... . Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) . Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając. Gotowe koniczynki posmarować jajkiem, posypać sezamem lub makiem. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjąć i ostudzić na kratce.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com