Składniki
u mnie foremka 20x30cm,zdecydowanie była za mała,ale ciasto pyszne,lekkie i smaczne,pomimo tego, że zbierałam ciasto wokół foremki.- 100g drożdży
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 1 szkl. oleju
- 3/4 szkl. ciepłego mleka
- 4 szkl. mąki tortowej
- cukier waniliowy
- owoce- u mnie rabarbar obrany i pokrojony na kawałki
- szczypta soli
Wykonanie
10
dag drożdży zetrzeć na grubych oczkach , dodać szklankę cukru.
Roztrzepać
4 jajka w garnuszku i polać po drożdżach z cukrem i cukrem waniliowym.
Kolejna
warstwa to szklanka oleju , a na nią 3/4 szklanki ciepłego mleka.
Następnie na to wszystko przesiać mąkę i szczyptę soli . Przykryć ściereczką i
odstawić na 1,5 godz. Po tym czasie wszystko wymieszać łyżka ,lub
na wolnych obrotach mikserem,hakiem do wyrabiania chleba .Do blachy
wyłożonej papierem .włożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć
rabarbar ,następnie posypać kruszonką. Piec 40 - 45 min. w temp.
180 °
. Pod
koniec pieczenia posypać cukrem ..
Kruszonka
- ½ kostki masła
- ½ szklanki - cukru
- 1 szklanka - mąki
Wykonanie
Wszystkie
składniki połączyć ze sobą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com