Składniki
- około 1 kg ziemniaków
- liście z pęczka rzodkiewki
- 1-2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól,pieprz do smaku
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie
Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o małych otworach . Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Umyte liście rzodkiewki drobniutko posiekać .Ziemniaki wymieszać z liśćmi rzodkiewki ,roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzane były ziemniaki zlać sok ,a powstałą mąkę ziemniaczaną dodać do masy Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. U mnie podane z sosem jogurtowym z rzodkiewką .
Składniki sosu
- 1 jogurt
- kilka rzodkiewek
- sol,pieprz do smaku
- szczypta cukru
- sok z cytryny do smaku
- szczypiorek
Umyte rzodkiewki pokroić na kawałki ,posolić ,popieprzyć i odstawić na około 20 minut. Jogurt doprawić cukrem i sokiem .Wszystko razem wymieszać .:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com