wtorek, 3 marca 2015

Zupa z Brukwi


Składniki                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
  • 3 - ziemniaki   
  • 1 - skrzydło gęsie   -może byc kostka rosolowa   
  • 2-brukwie        
  • 2 - marchewki
  •  1 - cebula                                                                                                                
  • oliwa do smażenia       
  • 10 pieczarek pokrojonych i podsmażonych na suchej patelni
  • liść laurowy, ziele angielskie,  kminek, kolendra do smaku
  • 4 -ząbki - czosnku
  • sól     pieprz    do smaku
  • ½- selera  
  • 1 - pietruszka    
  • oliwa 
  • śmietana (niekoniecznie)

Wykonanie     

                                                                                                                                                                                                                                                                                          Warzywa pokroić w kostkę,W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebule i przyprawy. Podsmażyć na małym ogniu.Następnie dodać pokrojona w plastry marchewkę i w kostkę brukiew, wymieszać.Dodać mięso lub kości .  Wrzucić seler,pietruszke i czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem i kolendrą. Wszystko zalać woda i  gotować na małym ogniu 30 -40 min.Ugotować. Wyjąć mięso lub kości. Zupę zmiksować.Podawać z kulkami z ziemniaka i plasterkami pieczarek.Ziemniaki----ugotowac ,albo z dnia poprzedniego,zgnieść i robić kulki,które podgrzewamy na patelni z pieczarkami.SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com