Składniki
- 3 - ziemniaki
- 1 - skrzydło gęsie -może byc kostka rosolowa
- 2-brukwie
- 2 - marchewki
- 1 - cebula
- oliwa do smażenia
- 10 pieczarek pokrojonych i podsmażonych na suchej patelni
- liść laurowy, ziele angielskie, kminek, kolendra do smaku
- 4 -ząbki - czosnku
- sól pieprz do smaku
- ½- selera
- 1 - pietruszka
- oliwa
- śmietana (niekoniecznie)
Wykonanie
Warzywa pokroić w kostkę,W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebule i przyprawy. Podsmażyć na małym ogniu.Następnie dodać pokrojona w plastry marchewkę i w kostkę brukiew, wymieszać.Dodać mięso lub kości . Wrzucić seler,pietruszke i czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem i kolendrą. Wszystko zalać woda i gotować na małym ogniu 30 -40 min.Ugotować. Wyjąć mięso lub kości. Zupę zmiksować.Podawać z kulkami z ziemniaka i plasterkami pieczarek.Ziemniaki----ugotowac ,albo z dnia poprzedniego,zgnieść i robić kulki,które podgrzewamy na patelni z pieczarkami.SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com