wtorek, 31 marca 2015

Koulourakia, czyli wielkanocne greckie ciasteczka

Składniki                                                                                                                              
  • kostka masła
  • 1½ szkl.cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 2 cytryny
  • ¼ szkl.soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyzeczki sody
  • 4½ szkl.mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko do smarowania ciastek
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 170-175 stopni C .Miękkie maslo utrzeć z cukrem. Gdy będzie już gladka masa ,dodajemy po jednym jajku ,ciagle miksując.Następnie dodajemy wymieszaną skórkę z cytryny i sok z cytryny.W osobnej misce łączymy przesiana mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.Powoli łączymy z masą i wyrabiamy na gladkie ciasto..Z gotowego ciasta odrywamy po kawalku formując ciasteczka w dowolnym kształcie.Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blaszce.3 łyżki mleka mieszamy z jajkiem i smarujemy nim ciasteczka. Posypujemy sezamen ,cukrem ,co kto lubi.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około przez 12-15 minut .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...