Google+ Followers

Pikantne babeczki


Mówię wow....bo są ładne i smaczne.Nie masz maślanki ? Stwórz własną.Połącz łyżkę soku z cytryny z odmierzoną ilościa mleka o niskiej zawartości tłuszczu.Wymieszaj i niech postoi około 15 minut,podczas gdy Ty przygotujesz reszte składników.       Składniki
  

  • ¼ szklanki (55g) mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½szklanki (40g)drobno startego parmezanu
  • sól morska i czarny pieprz do smaku
  • 20g masła roztopionego (2 łyżki)  
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • ½szklanki (80ml)maślanki
  • 12 liści świeżej szałwi..
  Wykonanie    
                                                                                                                                                                                         Nagrzac piekarnik do temperatury 165-170 stopni C. Nasmarowac dobrze foremki masłem-silikonowych nie trzeba smarować.Położyć do każdej foremki liść szałwii świeżej.Teraz musimy wymieszać suche składniki z serem .Maślankę połączyc z jajkiem ,roztopionym maslem i miodem. Dokładnie wymieszać ,dodając sól i pieprz do smaku.Następnie suche składniki połączyć z roztworem maślanki.Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do przygotowanych foremek.Pieczemy około 15-20 minut(to zależy od piekarnika)Trzymamy je w foremkach 2-3 minuty i przekladamy do góry nogami na przygotowana kratkę do ostudzenia.Dla ładniejszego wyglądu ,aby ładnie blyszczały można je posmarowac roztopionym maslem.Smacznego