Składniki na ciasto ciemne:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 4-5 łyżek kakao
- 1/2 szklanki wody
- 1 aromat do ciasta
- 2 szklanki mąki
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
W
rondelku zagotować wodę ,masło z cukrem i kakao.
Gotować chwilkę 2-3 minuty i odstawić do przestudzenia. Mąkę
przesiać razem z proszkiem do pieczenia, .Do przestudzonej polewy
dodawać żółtka i przesiana mąkę wraz z proszkiem .Ubic na sztywno pianę z białek.Wszystko
dokładnie połączyć -wymieszać łyżką.ja to robię na wolnych
obrotach mikserem.
Ciasto
przelewamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy około 45-50
minut w temp. 170-180
C.
Ciasto
makowe
Składniki:
- 50g mielonych migdałów bez skórki
- 50g wiórków kokosowych
- 50 g drobnego cukru
- 75 g suchego maku
- 4 białka
- 4
żółtka
Wykonanie
Białka
ubijamy
na
sztywną
pianę.
W
momencie kiedy białka
będą
sztywne
i błyszczące
,dodajemy stopniowo cukier .Gdy cukier już się rozpuści
dodajemy
kolejno
żółtka.
Wsypujemy
migdały,mak
i wiórki
kokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
Blachę
wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią powstałą masę na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C około 16-20 minut-do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy. Krem składniki
wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią powstałą masę na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C około 16-20 minut-do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy. Krem składniki
- 500 g śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- ok.
250 g serka mascarpone
- Środek ciasteczek oreo (2 op po 154g)
- do
ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna!
Wykonanie
Śmietanę
ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier puder .
Następnie
dodajemy serek mascarpone i środek ciasteczek.Miksujemy calość do
połączenia składników. Krem jest gotowy do przełożenia tortu .
=== składanie ciasta od
dołu..==== .ciasto
ciemne, krem,
ciasto
makowe, krem
, ciasto
ciemne ,
krem
, ciasto
ciemne,
dekoracja
-całość wysmarowana kremem I obsypana zmielonymi ciasteczkami
oreo,a na koniec obłożyć paskiem czekolady .
Na
opaskę czekoladową:- 150-200
g roztopionej w kąpieli wodnej czekolady
Smacznego..
ps.nie mam przekroju,bo ciasto pojechało na imprezę ,ale byłam I
zaręczam ,że wszystkim smakowało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com