poniedziałek, 30 marca 2015

Tort czekoladowo-makowy



                                                                                                                                Składniki                                                                                                  na ciasto ciemne:
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 aromat do ciasta
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie
W rondelku zagotować wodę ,masło z cukrem i kakao. Gotować chwilkę 2-3 minuty i odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, .Do przestudzonej polewy dodawać żółtka i przesiana mąkę wraz z proszkiem .Ubic na sztywno pianę z białek.Wszystko dokładnie połączyć -wymieszać łyżką.ja to robię na wolnych obrotach mikserem.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy około 45-50 minut w temp. 170-180 C.  
        Ciasto makowe                                                                                                                                                                   Składniki:
  • 50g mielonych migdałów bez skórki 
  • 50g wiórków kokosowych
  • 50 g drobnego cukru
  • 75 g suchego maku
  • 4 białka
  • 4 żółtka
Wykonanie                                                                                                                                                                                                   Białka ubijamy  na sztywną pianę. W momencie kiedy białka będą sztywne i błyszczące ,dodajemy stopniowo cukier .Gdy cukier już się rozpuści dodajemy  kolejno  żółtka. Wsypujemy  migdały,mak i wiórki kokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blachę  
 wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią powstałą masę na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temp. 170 C około 16-20 minut-do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.                                                                                                             Krem                                                                                                                                                            składniki
  • 500 g śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • ok. 250 g serka mascarpone
  • Środek ciasteczek oreo (2 op po 154g)
     do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna!
Wykonanie                                                                                                                                                                                                                                                      Śmietanę ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier puder .
Następnie dodajemy serek mascarpone i środek ciasteczek.Miksujemy calość do połączenia składników. Krem jest gotowy do przełożenia tortu .
         === składanie ciasta od dołu..==== .ciasto ciemne,     krem,    ciasto makowe,   krem ,  ciasto ciemne ,    krem ,        ciasto ciemne,      dekoracja -całość wysmarowana kremem I obsypana zmielonymi ciasteczkami oreo,a na koniec obłożyć paskiem czekolady .
 Na opaskę czekoladową:
  • 150-200 g roztopionej w kąpieli wodnej czekolady
Wykonanie Na papierze do pieczenia narysować prostokąt który będzie odpowiadał wymiarom naszego tortu. Należy zmierzyć obwód tortu i jego wysokość. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej ,pamiętając ,aby żadna kropelka wody nie dostała się do czekolady.Roztopioną czekoladę równomiernie smarujemy na wyrysowanym prostokącie i pozostawić do stężenia. Czekolada powinna być zastygnięta, ale wciąż jeszcze elastyczna. Tak przygotowanym paskiem czekolady owijamy tort odookoła (czekoladą do tortu, papierem na zewnątrz). Papieru nie ściągać! Wstawić do lodówki aż czekolada stwardnieje, dopiero wtedy zdjąć delikatnie papier.Gotowe.

Smacznego..                   ps.nie mam przekroju,bo ciasto pojechało na imprezę ,ale byłam I zaręczam ,że wszystkim smakowało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com