Składniki
- 4 steki z piersi indyka
- 1 mały kieliszek winiaku
- 8 suszonych śliwek kalifornijskich
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 3,4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka rosołu
- 2 łyżeczki borówek ,lub żurawiny
- sol i pieprz do smaku
Wykonanie
Mięso
lekko zbić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka
obrać ,usunąć gniazda nasienne,cebulę obrać. Orzechy ,śliwki
jabłka i cebulę posiekać drobno. Tak przygotowana masę
rozsmarować na płatach mięsa. Zawinąć w rulon ,spiąć
wykałaczkami i obsmażyć na złoto z obydwu stron. Posypać papryką
,wlać rosół i dusić 15-20 minut i wyjąć na talerz. Śmietanę
,borówki i winiak dodać do sosu z duszenia ,zagotować chwilę .
Roladki włożyć do sosu ,podgrzać :))
roladki doskonale nadają się na uroczysty obiad...polecam
pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuń