środa, 4 lipca 2018

3 w 1 czyli, sok ,mus i pestki z malin

Sezon na pyszne owoce jagodowe trwa, maliny swój intensywny kolor zawdzięczają antocyjanom. Barwnik ten jest niezwykle cenny, chroni nas przed nowotworami, wzmacnia oczy i serce, a także posiada właściwości zapobiegające starzeniu.

Sok z malin to tradycyjny sposób na przeziębienie, zwalcza kaszel, rozgrzewa, działa napotnie, ale także przeciwzapalnie dzięki zawartości kwasu elaganowego .



         Składniki:
  • 6 kg świeżych malin
  • 1- 1½ kg cukru,cukru można więcej dać
    Wykonanie
Sposobem naszych babć , zasypać czyste ,suche maliny cukrem pozostawiając je w temperaturze pokojowej ,w dużym słoju ,lub wiaderku.
Przykryć i odstawić na minimum dobę do puszczenia soku.
Po tym czasie odlać sok przez gęste sito .Przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować od zagotowania wody minimum 20 minut.

Mus malinowy

Pozostałe maliny przetrzeć ręcznie przez sitko i tak powstały mus włożyć do słoiczków . Pasteryzować od zagotowania wody 20 minut.


Pestki malin

Pestki malin to bogate źródło witaminy E

Pozostałe pestki z malin ,również wykorzystujemy i wkładamy do słoików,pasteryzujemy 20 minut. Jesienią po 1 łyżeczce dziennie dla odporność organizmu.


Na zdrowie:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com