Sezon
na pyszne owoce jagodowe trwa, maliny swój intensywny kolor
zawdzięczają antocyjanom. Barwnik ten jest niezwykle cenny, chroni
nas przed nowotworami, wzmacnia oczy i serce, a także posiada
właściwości zapobiegające starzeniu.
Sok
z malin to tradycyjny sposób na przeziębienie, zwalcza kaszel,
rozgrzewa, działa napotnie, ale także przeciwzapalnie dzięki
zawartości kwasu elaganowego .
Składniki:
- 6 kg świeżych malin
- 1- 1½ kg cukru,cukru można więcej daćWykonanie
Sposobem
naszych babć , zasypać czyste ,suche maliny cukrem pozostawiając
je w temperaturze pokojowej ,w dużym słoju ,lub wiaderku.
Przykryć
i odstawić na minimum dobę do puszczenia soku.
Po
tym czasie odlać sok przez gęste sito .Przelać do wyparzonych
słoików. Pasteryzować od zagotowania wody minimum 20 minut.
Mus
malinowy
Pozostałe
maliny przetrzeć ręcznie przez sitko i tak powstały mus włożyć
do słoiczków . Pasteryzować od zagotowania wody 20 minut.
Pestki
malin
Pestki
malin to bogate źródło witaminy E
Pozostałe
pestki z malin ,również wykorzystujemy i wkładamy do
słoików,pasteryzujemy 20 minut. Jesienią po 1 łyżeczce dziennie
dla odporność organizmu.
Na zdrowie:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com