piątek, 29 czerwca 2018

czas na brzoskwinie-Brzoskwiniowa tarta


Składniki
ciasto

  • 225 g z mąki,+ łyżkę
  • 2 łyżek stołowych (30 g), cukru
  • łyżeczka soli
  • starta skórka z cytryny
  • 115 g z masła zimnego
  • 1 jajko
  • około 60 ml mleka
    moja córka nie mogła sie doczekać i kroiłam gorące



farsz
  • 3-4  brzoskwinie, nektaryny- u mnie małe brzoskwinie ogrodowe
  • 140 g świeżych drobnych owoców ,jagód,malin,lub same brzoskwinie
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,lub kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 jajko do smarowania rozbełtane
  • 1 łyżka wody
  • około 1 łyżka kryształów cukru

Wykonanie


Mąkę, cukier, sól i skórkę z cytryny połączyć ze sobą w malakserze ,lub mikserze .
Dodać masło w kawałkach, i miksować do połączenia składników ,dodać jajko ( - u mnie bez jajka ,ale ciut więcej mleka--) wymieszane z mlekiem .Mieszając ,aż wszystko połączy się ze sobą.
Dodać trochę więcej mleka, jeśli jest to konieczne. Gotowe zawinąć w folię i do lodówki na minimum 30 minut.
W misce wymieszać cukier ze skrobią ,solą i cynamonem.
Dodać pokrojone w plastry owoce ,wymieszać
Piec nagrzać do 190º C
Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni. Posypać wierzch mąką i wałkować na koło 30-33 cm
Rozwałkowane ciasto na koło wyłożyć na papier do pieczenia umieszczony na blaszce. Umieścić owoce w środku ciasta i zawijać do środka boki .Wymieszać jajko z łyżką wody,posmarować boki ciasta. Posypać krawędzi z kryształkami cukru i cynamonem, jeśli chcesz. 
Piec 190º C przez około 50 minut, na zloty kolor. Ostudzić tarte przed podaniem przez co najmniej 15 minut . Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłą.. . z gałką lodów waniliowych :))
pyszny i łatwy letni deser .Ta domowa tarta jest dokładnie tym czego potrzebujesz.
Łuszcząca się skórka i maślane, chrupiące ciasto z nadzieniem owocowym
Jest to idealny deser dla tych z Was, którzy kochają tarty.
jest bardzo prosta w wykonaniu,zwłaszcza jeśli używasz miksera lub robota kuchennego jak ja. Ciasto jest gotowe w krótkim czasie. Trzeba tylko odstawić ,by odpoczęło w lodówce przez około 30 minut, aby ułatwić wałkowanie.

1 komentarz:

777pepin777@gmail.com