Składniki
ciasto
- 225 g z mąki,+ łyżkę
- 2 łyżek stołowych (30 g), cukru
- łyżeczka soli
- starta skórka z cytryny
- 115 g z masła zimnego
- 1 jajko
farsz
- 3-4 brzoskwinie, nektaryny- u mnie małe brzoskwinie ogrodowe
- 140 g świeżych drobnych owoców ,jagód,malin,lub same brzoskwinie
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,lub kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 jajko do smarowania rozbełtane
- 1 łyżka wody
- około 1 łyżka kryształów cukru
Wykonanie
Mąkę,
cukier, sól i skórkę z cytryny połączyć ze sobą w malakserze ,lub
mikserze .
Dodać
masło w kawałkach, i miksować do połączenia składników ,dodać
jajko ( - u mnie bez jajka ,ale ciut więcej mleka--) wymieszane z mlekiem .Mieszając ,aż wszystko połączy się ze
sobą.
Dodać
trochę więcej mleka, jeśli jest to konieczne. Gotowe zawinąć w
folię i do lodówki na minimum 30 minut.
W
misce wymieszać cukier ze skrobią ,solą i cynamonem.
Dodać
pokrojone w plastry owoce ,wymieszać
Piec
nagrzać do
190º
C
Ciasto
rozwałkować
na lekko posypanej mąką powierzchni. Posypać wierzch mąką i
wałkować na koło 30-33 cm
Rozwałkowane
ciasto na koło wyłożyć na papier do pieczenia umieszczony na
blaszce. Umieścić owoce w środku ciasta i zawijać do środka boki
.Wymieszać
jajko z łyżką wody,posmarować boki ciasta. Posypać
krawędzi z kryształkami cukru i cynamonem, jeśli chcesz.
Piec 190º C przez około 50 minut, na zloty kolor. Ostudzić tarte przed podaniem przez co najmniej 15 minut . Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłą.. . z gałką lodów waniliowych :))
Piec 190º C przez około 50 minut, na zloty kolor. Ostudzić tarte przed podaniem przez co najmniej 15 minut . Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłą.. . z gałką lodów waniliowych :))
pyszny
i łatwy letni deser .Ta domowa tarta jest dokładnie tym czego
potrzebujesz.
Łuszcząca
się skórka i maślane, chrupiące ciasto z nadzieniem owocowym
Jest
to idealny deser dla tych z Was, którzy kochają tarty.
Córka często robi tarte ale takiej jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuń