Składniki tartaletki
około 20 sztuk
- 3½ szkl.mąki
- ¼ szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 200gr. masła
- 2 duże żółtka
- 4-6 łyżek gęstego jogurtu -ilość jogurty w zależności od mąki
Mąkę cukier , sól i masło zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników,około 3-4minuty.Ma mieć konsystencje grubej kruszonki. W misce wymieszać żółtka i 2 łyżki jogurtu,a następnie dodać ciągle miksując do mąki .Jeśli ciasto nie łączy się w duże kawałki to dodać jogurtu 1-2 łyżki .Utworzyć kulę,zakryć folią i do lodówki na 30 minut.Gotowe ciasto podzielić na pół,każdy kawałek rozwałkować na grubość 05 milimetra,wyciąć i wykleić foremki - tartaletki . Ponakluwać dno ciasta i ponownie do lodówki na 30 minut.Piec na zloty kolor w nagrzanym piekarniku ,w temperaturze 175-180° C .
Składniki bezy
- 6 białek
- 300gr. cukru drobnego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,lub zwykłego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 8-10 daktyli suszonych drobno pokrojonych
Wykonanie
Białka w temperaturze pokojowej ubić ze szczypta soli.Następnie po 1 łyżce cukru ,miksując do rozpuszczenia cukru 2-3 minuty i tak po każdej 1 łyżce cukru miksować do całkowitego rozpuszczenia i skończenia cukru.Do ubitej piany z cukrem dodać ocet połączony z sokiem z cytryny.Teraz ręcznie połączyć 1 łyżkę mąki ziemniaczanej z ubita piana . Po kilka kawałków daktyli wyłożyć na blaszkę ,a na to formować kształt bezy na wielkość tartaletki .
I taką ilość ile mamy tartaletek. wychodzi około 20 z tej ilości.
Piec w nagrzanym piekarniku 180° C 5 minut,następnie zmniejszyć temperaturę do 110-120°C i piec około 90 minut .
Ależ to smakowicie wygląda! Żeby tylko nie chciało iść w biodra, a znając mnie to tam by właśnie poszło :D
OdpowiedzUsuń