Składniki
- 6
marchewek
- 2-3
ziemniaki
- ½
papryczki chilli
- 1
pomarańcza-sok
- około
2 cm -świeżego imbiru
- sól
odkwaszająca do smaku
- 2
-3 łyżki masła, lub oliwy kokosowej
- ciepła
,zagotowana woda ,lub mleczko kokosowe
- ½
szklanki pestek dyni,słonecznika uprażonego na patelni opcjonalnie
Marchewki,ziemniaki umyć , obrać i pokroić w plasterki . W rondlu roztopić masło dodać marchewki, ziemniaki,imbir, chilli pokrojone w plasterki .
Wszystko dusić pod przykryciem , mieszając dość często aby warzywa się nie przepaliły. Dodać ciepłą przegotowaną wodę,tyle aby było ponad powierzchnie warzyw około 3-4 cm , ogrzewać -gotować około 25-30 minut, aż marchewki będą miękkie. Starać się ,aby temperatura zupy nie przekraczała 90°C .Doprawić solą odkwaszającą ,lub zwykłą solą ,dodać sok z pomarańczy .Ugotowaną zupę zmiksować na krem:))
Jak zupa się gotuje, na suchej patelni prażymy pestki słonecznika ,dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com