Składniki
- 6
 marchewek
 
- 2-3
 ziemniaki
 
- ½
 papryczki chilli
 
- 1
 pomarańcza-sok
 
- około
 2 cm -świeżego imbiru
 
- sól
 odkwaszająca do smaku
 
- 2
 -3 łyżki masła, lub oliwy kokosowej
 
- ciepła
 ,zagotowana  woda ,lub mleczko kokosowe
 
- ½
 szklanki pestek dyni,słonecznika uprażonego na patelni opcjonalnie
 
 
Marchewki,ziemniaki umyć , obrać i pokroić w plasterki . W rondlu roztopić masło dodać marchewki, ziemniaki,imbir, chilli pokrojone w plasterki .
Wszystko dusić pod przykryciem , mieszając dość często aby warzywa się nie przepaliły. Dodać ciepłą przegotowaną wodę,tyle aby było ponad powierzchnie warzyw około 3-4 cm , ogrzewać -gotować około 25-30 minut, aż marchewki będą miękkie. Starać się ,aby temperatura zupy nie przekraczała 90°C .Doprawić solą odkwaszającą ,lub zwykłą solą ,dodać sok z pomarańczy .Ugotowaną zupę zmiksować na krem:))
Jak zupa się gotuje, na suchej patelni prażymy pestki słonecznika ,dyni.
 



 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com