środa, 27 czerwca 2018

Placek z cukinią ,wegański



Składniki
forma o średnicy 30 cm:
 u mnie - wegańska wersja bez sera i jajka
ciasto
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki ryżowej – zmieliłam płatki ryżowe
  • 60 g skrobi ziemniaczanej (lub innej);
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 0 ml oliwy
  • około 10 ml wody

farsz

  • 650 g cukinii
  • duża cebula
  • duży ząbek czosnku,a najlepiej 2-3
  • 1 pęczek - ulubione zioła
  • sól i pieprz -u mnie sól odkwaszająca tu
  • opcjonalnie 1 jajko
  • opcjonalnie około 60 g startego sera


Wykonanie
Zetrzeć na tarce jarzynowej umytą i obraną cukinię.
Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać posiekany czosnek i startą cukinię. Całość podsmażyć chwilę . Zdjąć z ognia. Dodać sól i pieprz,ulubione zioła,ewentualnie jajko i tarty ser. Pozostawić do ostygnięcia.
.W tym czasie przygotować ciasto. Wymieszać wszystkie składniki suche i dodawać składniki płynne – wodę dodawać stopniowo, prawdopodobnie nie będzie potrzeby całość lub odwrotnie. Uformować z ciasta kulę ,podzielić ją , na około 1/3 i 2/3 ciasta .Większą częścią wyłożyć posmarowane olejem dno formy z bokami,na to farsz i zakryć reszta ciasta ,dociskając krawędzie
Nakłuć ciasto widelcem. Posmarować całość oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C około 40 minut. Na ciepło i zimno można spożywać.:)) foto z tel.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com