Składniki
forma
o średnicy 30 cm:
u mnie - wegańska wersja bez sera i jajka ciasto
u mnie - wegańska wersja bez sera i jajka ciasto
- 150 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki ryżowej – zmieliłam płatki ryżowe
- 60 g skrobi ziemniaczanej (lub innej);
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 0 ml oliwy
- około 10 ml wody
farsz
- 650 g cukinii
- duża cebula
- duży ząbek czosnku,a najlepiej 2-3
- 1 pęczek - ulubione zioła
- sól i pieprz -u mnie sól odkwaszająca tu
- opcjonalnie 1 jajko
- opcjonalnie około 60 g startego sera
Wykonanie
Zetrzeć
na tarce jarzynowej umytą i obraną cukinię.
Cebulę
posiekać drobno i przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać posiekany
czosnek i startą cukinię. Całość podsmażyć chwilę . Zdjąć
z ognia. Dodać sól i pieprz,ulubione zioła,ewentualnie jajko i
tarty ser. Pozostawić do ostygnięcia.
.W
tym czasie przygotować ciasto. Wymieszać wszystkie składniki
suche i dodawać składniki płynne – wodę dodawać stopniowo,
prawdopodobnie nie będzie potrzeby całość lub odwrotnie.
Uformować z ciasta kulę ,podzielić ją , na około 1/3 i 2/3
ciasta .Większą częścią wyłożyć posmarowane olejem dno formy
z bokami,na to farsz i zakryć reszta ciasta ,dociskając krawędzie
Nakłuć
ciasto widelcem. Posmarować całość oliwą i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 ° C około 40 minut.
Na ciepło i zimno można spożywać.:)) foto z tel.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com