Składniki
wychodzi
około 80 pierogów
- 600 g mąki pszennej
- ok. 250ml gorącej, przegotowanej wody
- 50 ml mleka
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki oliwy
Mąkę i sól wsypać do miski, wlewać stopniowo gorącą wodę ,mleko i olej, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na blat lekko posypany mąką i zagniatać przez parę minut, aż ciasto będzie mięciutkie, jednolite i elastyczne. Wyrobione ciasto nie powinno się kleić. Gotowe ciasto przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i zostawić na minimum 30 minut, a nawet do 60 minut, do odpoczynku. Po tym czasie brać kawałek ciasta ,rozwałkować i wykrawać krążki. Każdy krążek wypełnić nadzieniem. Po skończeniu lepienia ,gotować we wrzącej wodzie pod przykryciem do wypłynięcia pierożków.:))
Składniki
- 800 gram jagód,lub
innych owoców
- cukier do smaku
Umyte ,osuszone jagody wymieszać z cukrem.
Uwielbiam pierogi z jagodami. Taką ilością z pewnością byśmy się najedli na cały rok. ;-) W takiej ilości pierogi lepi tylko moja Mama i Ciocia. Podziwiam Cię. :-) Ja ograniczam się do 250 g mąki.
OdpowiedzUsuńPyszności Jadziu
OdpowiedzUsuń