czwartek, 20 listopada 2014

COŚ na ZĄB --BADAMBURA ------Qualcosa per DENTE --BADAMBURA



 SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 2 blaszki



  • 450g-2,5 szklanki mąki tortowej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 1/2 szklanki mleka, ciepłego
  • 65 g masła, roztopionego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli                                                                                                                   
  • 1 łyżke śmietany
  •                                         SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki
  • 100g cukru
  • szczypta kardamonu mielonego
 DODATKOWO:
  •  ok. 4 łyżek masła, roztopionego do posmarowania ciasta
  • cukier puder do oprószenia
WYKONANIE
Mielone migdały, cukier ,kardamon mieszamy razem, do uzyskania gęstego nadzienia
=Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić aż drożdże zaczną pracować. Do miski robota włożyć żółtka i jako, wsypać cukier i dodać śmietanę. Mieszać wszystko aż się zrobi jednolita masa. Teraz dodajemy miękkiego masła, nie przerywając ubijania Ubijamy ok 5 minut a następnie dodajemy zaczyn i krótko mieszamy. Dodajemy mąkę , wyrabiamy aż całość będzie jednolita . Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz do napuszenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Każą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Smarujemy roztopionym masłem i zwijamy dosyć ściśle jak roladę. Jeden tak zwinięty rulon kroimy na kawałki o dł. 2-3 cm. Każdy kawałek bierzemy w rękę i palcami drugiej ręki naciskamy środek, robiąc spory dołek, w który należy włożyć po 1 łyżeczce mieszaniny nadzienia . Brzeg należy skleić jak pierogi.. Ułożyć na blaszce zlepieniem do dołu. Piekarnik nagrzać do 160 -170 ° i wstawić do pieczenia na ok. 20-25 minut.-do lekkiego zarumienienia. Wyjąc i wystudzić. Dokładnie tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Podajemy posypane cukrem pudrem
Przepis oryginalny   tutaj                                                                                            Qualcosa per DENTE --BADAMBURA

  INGREDIENTI PER PASTA:

QUANTITA ':. Ca. 2 piastre

     450g-2,5 tazze di farina torta

     7 g di lievito secco e 14 g di fresco

     1/2 tazza di latte, caldo

     65 g di burro, fuso

     2 tuorli d'uovo

     pizzico di sale

     mezzo cucchiaino di crema ingredienti per il ripieno:

     100 g di nocciole tritate, sbucciate

     zucchero 100g

     pizzico di cardamomo macinato

  INOLTRE:

      circa. 4 cucchiai di burro, fuso per spennellare la pasta

     zucchero a velo per parto

Mandorle ATTUAZIONE terra, zucchero, miscela cardamomo insieme per produrre una fitta ripieni
= Lievito mescolato con un po 'di zucchero e versare il latte caldo, mescolate e lasciate riposare fino a quando il lievito funzionerà. In una ciotola aggiungere i tuorli e il robot come, aggiungere lo zucchero e aggiungere la panna. Mescolare tutto fino a fare una massa solida. Ora aggiungete il burro morbido, frustando macellati senza interrompere circa 5 minuti, quindi aggiungere il lievito e mescolare brevemente. Aggiungere la farina, impastate fino a quando tutti è uniforme. Tradurre in una ciotola, coprire con un panno e lasciare per circa. 1 ora fino gonfia. In questo momento, l'impasto è diviso in quattro parti. Rool un'offerta su molto sottile torta. Smear burro fuso e roll up abbastanza saldamente al rullo. Uno di questi rullo a spirale, tagliata in pezzi di lunghezza. 2-3 cm. Ogni pezzo prendiamo in mano e le dita dell'altra centro stampa a mano, rendendo buco considerevole, in cui è necessario inserire una miscela di 1 cucchiaino di ripieno. Tape riva come gnocchi .. Posto su una teglia da forno e confezionamento giù. Preriscaldare il forno a 160 ° -170 e inserire in forno per circa. 20-25 minut.-per la luce doratura. Estrarre e lasciare raffreddare. Esattamente la stessa procedura con il secondo pezzo di pasta. Servire cosparse di zucchero a velo




                                                                          .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com