SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 2 blaszki
- 450g-2,5 szklanki mąki tortowej
- 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
- 1/2 szklanki mleka, ciepłego
- 65 g masła, roztopionego
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżke śmietany
- SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 100g cukru
- szczypta kardamonu mielonego
- ok. 4 łyżek masła, roztopionego do posmarowania ciasta
- cukier puder do oprószenia
Mielone migdały, cukier ,kardamon mieszamy razem, do uzyskania gęstego nadzienia
=Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić aż drożdże zaczną pracować. Do miski robota włożyć żółtka i jako, wsypać cukier i dodać śmietanę. Mieszać wszystko aż się zrobi jednolita masa. Teraz dodajemy miękkiego masła, nie przerywając ubijania Ubijamy ok 5 minut a następnie dodajemy zaczyn i krótko mieszamy. Dodajemy mąkę , wyrabiamy aż całość będzie jednolita . Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz do napuszenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Każą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Smarujemy roztopionym masłem i zwijamy dosyć ściśle jak roladę. Jeden tak zwinięty rulon kroimy na kawałki o dł. 2-3 cm. Każdy kawałek bierzemy w rękę i palcami drugiej ręki naciskamy środek, robiąc spory dołek, w który należy włożyć po 1 łyżeczce mieszaniny nadzienia . Brzeg należy skleić jak pierogi.. Ułożyć na blaszce zlepieniem do dołu. Piekarnik nagrzać do 160 -170 ° i wstawić do pieczenia na ok. 20-25 minut.-do lekkiego zarumienienia. Wyjąc i wystudzić. Dokładnie tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Podajemy posypane cukrem pudrem
INGREDIENTI PER PASTA:
QUANTITA ':. Ca. 2 piastre
450g-2,5 tazze di farina torta
7 g di lievito secco e 14 g di fresco
1/2 tazza di latte, caldo
65 g di burro, fuso
2 tuorli d'uovo
pizzico di sale
mezzo cucchiaino di crema ingredienti per il ripieno:
100 g di nocciole tritate, sbucciate
zucchero 100g
pizzico di cardamomo macinato
INOLTRE:
circa. 4 cucchiai di burro, fuso per spennellare la pasta
zucchero a velo per parto
Mandorle ATTUAZIONE terra, zucchero, miscela cardamomo insieme per produrre una fitta ripieni
= Lievito mescolato con un po 'di zucchero e versare il latte caldo, mescolate e lasciate riposare fino a quando il lievito funzionerà. In una ciotola aggiungere i tuorli e il robot come, aggiungere lo zucchero e aggiungere la panna. Mescolare tutto fino a fare una massa solida. Ora aggiungete il burro morbido, frustando macellati senza interrompere circa 5 minuti, quindi aggiungere il lievito e mescolare brevemente. Aggiungere la farina, impastate fino a quando tutti è uniforme. Tradurre in una ciotola, coprire con un panno e lasciare per circa. 1 ora fino gonfia. In questo momento, l'impasto è diviso in quattro parti. Rool un'offerta su molto sottile torta. Smear burro fuso e roll up abbastanza saldamente al rullo. Uno di questi rullo a spirale, tagliata in pezzi di lunghezza. 2-3 cm. Ogni pezzo prendiamo in mano e le dita dell'altra centro stampa a mano, rendendo buco considerevole, in cui è necessario inserire una miscela di 1 cucchiaino di ripieno. Tape riva come gnocchi .. Posto su una teglia da forno e confezionamento giù. Preriscaldare il forno a 160 ° -170 e inserire in forno per circa. 20-25 minut.-per la luce doratura. Estrarre e lasciare raffreddare. Esattamente la stessa procedura con il secondo pezzo di pasta. Servire cosparse di zucchero a velo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com