Z
książki Michela Rouxa „Jajka, 130 prostych
przepisów”
Składniki
na naleśniki:- 125 g mąki
- 15 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 325 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej albo trochę startej skórki z cytryny
- 10 g masła do smażenia
Mąkę,cukier
i sól wsypujemy do miski.
Dodajemy
jajka, dobrze mieszamy składniki trzepaczką dolewając
100 ml mleka.
Ciągle
mieszając dolewamy stopniowo resztę mleka i śmietanę.
Odstawiamy
ciasto w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę.
Przed
smażeniem mieszamy ciasto i dodajemy opcjonalnie esencję
waniliową,pomarańczową lub startą skórkę z cytryny.
Patelnię
o średnicy 22 cm smarujemy odrobiną masła i podgrzewamy.
Łyżką
wazową nalewamy trochę ciasta i przechylając patelnię,
rozprowadzamy je tak,żeby tworzyło cienką warstwę. Smażymy
około minuty.
Kiedy na całej powierzchni pojawią
się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund.
Przekładamy na talerz , smażymy następne. Gotowe naleśniki
oddzielamy od siebie pergaminem.Dal libro di uova Michel Roux ', 130 ricette semplici "frittelle sottili si sciolgono in bocca
Ingredienti per le frittelle:
125 g di farina
Zucchero semolato 15g
pizzico di sale
2 uova
325 ml di latte
Panna da montare 100 ml
qualche goccia di estratto di vaniglia o un po 'di scorza grattugiata di arancia o di limone
10 g di burro per friggere
esecuzione
Farina, zucchero e sale, versare in una ciotola.
Aggiungere l'uovo, mescolare bene con una frusta gli ingredienti aggiungendo 100 ml di latte.
Mescolando in continuazione, a poco a poco versare il latte e la panna rimanente.
Lasciare la pasta in un luogo caldo per circa un'ora.
Prima di friggere, mescolare l'impasto e aggiungere l'optional essenza di vaniglia, arancia o scorza di limone.
Padella con un diametro di 22 cm spalmare un po 'di burro e si riscaldano.
Mestolo Versare un po 'di pastella e inclinare la padella, distribuirli in modo da formare uno strato sottile. Fry per circa un minuto.
Quando tutta la superficie sarà piccoli fori, si gira il pancake e cuocere per 30-40 secondi.
Abbiamo messo su un piatto, frittura successiva. Frittelle pronti ci separano gli uni dagli altri con carta da forno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com