piątek, 21 listopada 2014

cieniutkie naleśniki rozpływające sie w ustach------frittelle sottili si sciolgono in bocca

Z książki Michela Rouxa „Jajka, 130 prostych przepisów”
Składniki na naleśniki:
  • 125 g mąki
  • 15 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 325 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej albo trochę startej skórki z cytryny
  • 10 g masła do smażenia
Wykonanie
    Mąkę,cukier i sól wsypujemy do miski.
    Dodajemy jajka, dobrze mieszamy składniki trzepaczką dolewając 100 ml mleka.
    Ciągle mieszając dolewamy stopniowo resztę mleka i śmietanę.
    Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę.
    Przed smażeniem mieszamy ciasto i dodajemy opcjonalnie esencję waniliową,pomarańczową lub startą skórkę z cytryny.
    Patelnię o średnicy 22 cm smarujemy odrobiną masła i podgrzewamy.
    Łyżką wazową nalewamy trochę ciasta i przechylając patelnię, rozprowadzamy je tak,żeby tworzyło cienką warstwę. Smażymy około minuty.
    Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund.
    Przekładamy na talerz , smażymy następne. Gotowe naleśniki oddzielamy od siebie pergaminem.Dal libro di uova Michel Roux ', 130 ricette semplici "
    frittelle sottili si sciolgono in bocca

    Ingredienti per le frittelle:

         125 g di farina

         Zucchero semolato 15g

         pizzico di sale

         2 uova

         325 ml di latte

         Panna da montare 100 ml

         qualche goccia di estratto di vaniglia o un po 'di scorza grattugiata di arancia o di limone

         10 g di burro per friggere

    esecuzione

         Farina, zucchero e sale, versare in una ciotola.

         Aggiungere l'uovo, mescolare bene con una frusta gli ingredienti aggiungendo 100 ml di latte.

         Mescolando in continuazione, a poco a poco versare il latte e la panna rimanente.

         Lasciare la pasta in un luogo caldo per circa un'ora.

         Prima di friggere, mescolare l'impasto e aggiungere l'optional essenza di vaniglia, arancia o scorza di limone.

         Padella con un diametro di 22 cm spalmare un po 'di burro e si riscaldano.

         Mestolo Versare un po 'di pastella e inclinare la padella, distribuirli in modo da formare uno strato sottile. Fry per circa un minuto.

         Quando tutta la superficie sarà piccoli fori, si gira il pancake e cuocere per 30-40 secondi.

         Abbiamo messo su un piatto, frittura successiva. Frittelle pronti ci separano gli uni dagli altri con carta da forno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...