Z
książki Michela Rouxa „Jajka, 130 prostych
przepisów”. Naleśniki z tego przepisu są super
cienkie.
Składniki
na naleśniki:- 125 g mąki
- 15 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 325 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej albo trochę startej skórki z cytryny
- 10 g masła do smażenia
Mąkę,cukier
i sól wsypujemy do miski.
Dodajemy
jajka, dobrze mieszamy składniki trzepaczką dolewając
100 ml mleka.
Ciągle
mieszając dolewamy stopniowo resztę mleka i śmietanę.
Odstawiamy
ciasto w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę.
Przed
smażeniem mieszamy ciasto i dodajemy opcjonalnie esencję
waniliową,pomarańczową lub startą skórkę z cytryny.
Patelnię
o średnicy 22 cm smarujemy odrobiną masła i podgrzewamy.
Łyżką
wazową nalewamy trochę ciasta i przechylając patelnię,
rozprowadzamy je tak,żeby tworzyło cienką warstwę. Smażymy
około minuty.
Kiedy na całej powierzchni pojawią
się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund.
Przekładamy na talerz , smażymy następne. Gotowe naleśniki
oddzielamy od siebie pergaminem.Składniki
- 30 dag pieczarek
- 2 papryki pomarańczowe
- 3-4 cebule
- 1 cukinia
- puszka kukurydzy konserwowej
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- natka pietruszki opcjonalnie
- oliwa z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- .ulubione zioła
Wykonanie
Umyta i wysuszona
paprykę kroimy w kostkę a .cukinię w pół plasterki. Obrana
cebulę kroimy w piórka,pieczarki w plasterki. Wszystkie warzywa
dusimy na rozgrzanej oliwie, .Najpierw na rozgrzanym tłuszczu
smażymy pieczarki do zarumienienia. Pieczarki odstawiamy i na tym
samej patelni dusimy cebulkę do zeszklenia. Do zeszklonej cebulki
dodajemy paprykę i cukinie ,czosnek i dusimy chwilkę-jakieś 3-4
minuty.- ,do zmięknienia warzyw. Dodajemy kukurydzę i doprawiamy
do smaku pieprzem ,solą i ulubionymi ziołami. Gotowy farsz
odstawiamy na bok. W gotowe naleśniki nakładamy farsz i
Smacznego!
ps. można też zapiec z masełkiem lub z serem w nagrzanym
piekarniku 160°,około 8-10 minut
Frittelle al forno ripieni di colore
Dal libro di uova Michel Roux ', 130 ricette semplici. "Pancake con questa disposizione sono super sottili.
Ingredienti per le frittelle:
125 g di farina
Zucchero semolato 15g
pizzico di sale
2 uova
325 ml di latte
Panna da montare 100 ml
qualche goccia di estratto di vaniglia o un po 'di scorza grattugiata di arancia o di limone
10 g di burro per friggere
esecuzione
Farina, zucchero e sale, versare in una ciotola.
Aggiungere l'uovo, mescolare bene con una frusta gli ingredienti aggiungendo 100 ml di latte.
Mescolando in continuazione, a poco a poco versare il latte e la panna rimanente.
Lasciare la pasta in un luogo caldo per circa un'ora.
Prima di friggere, mescolare l'impasto e aggiungere l'optional essenza di vaniglia, arancia o scorza di limone.
Padella con un diametro di 22 cm spalmare un po 'di burro e si riscaldano.
Mestolo Versare un po 'di pastella e inclinare la padella, distribuirli in modo da formare uno strato sottile. Fry per circa un minuto.
Quando tutta la superficie sarà piccoli fori, si gira il pancake e cuocere per 30-40 secondi.
Abbiamo messo su un piatto, frittura successiva. Frittelle pronti ci separano gli uni dagli altri con carta da forno.
componenti
30 grammi di funghi
2 peperoni arancioni
3-4 cipolle
1 zucchina
lattina di mais in scatola
pepe qb
Sale qb
prezzemolo opzionale
olio d'oliva
2-3 spicchi d'aglio
.ulubione erbe Esecuzione lavati e peperoni secchi tagliati a cubetti e .cukinię in fettine di mezzo. Cipolla sbucciata tagliata in piume, i funghi a fettine. Tutte le verdure cuocere in olio caldo, .Prima in grasso caldo e friggere i funghi fino a doratura. Funghi e lasciare allo stesso padella cuocere le cipolle alla transizione vetrosa. Per lampadine vetrificati aggiungere i peperoni e le zucchine, aglio e cuocere un minuto, circa 3-4 minuty.- alle verdure emollienti. Aggiungere il mais e condire a piacere con pepe, sale e le vostre erbe preferite. Ripieno pronto lasciarlo da parte. Le frittelle finiti mettere il ripieno e buon divertimento! ps. È inoltre possibile cuocere con il burro o il formaggio in forno preriscaldato a 160 °, circa 8-10 minuti.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com