piątek, 21 listopada 2014

Zapiekane naleśniki z kolorowym farszem----Frittelle al forno ripieni di colore


Z książki Michela Rouxa „Jajka, 130 prostych przepisów”. Naleśniki z tego przepisu są super cienkie.
Składniki na naleśniki:
  • 125 g mąki
  • 15 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 325 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej albo trochę startej skórki z cytryny
  • 10 g masła do smażenia
Wykonanie
    Mąkę,cukier i sól wsypujemy do miski.
    Dodajemy jajka, dobrze mieszamy składniki trzepaczką dolewając 100 ml mleka.
    Ciągle mieszając dolewamy stopniowo resztę mleka i śmietanę.
    Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę.
    Przed smażeniem mieszamy ciasto i dodajemy opcjonalnie esencję waniliową,pomarańczową lub startą skórkę z cytryny.
    Patelnię o średnicy 22 cm smarujemy odrobiną masła i podgrzewamy.
    Łyżką wazową nalewamy trochę ciasta i przechylając patelnię, rozprowadzamy je tak,żeby tworzyło cienką warstwę. Smażymy około minuty.
    Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund.
    Przekładamy na talerz , smażymy następne. Gotowe naleśniki oddzielamy od siebie pergaminem.


Składniki

  • 30 dag pieczarek
  • 2 papryki pomarańczowe
  • 3-4 cebule
  • 1 cukinia
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • natka pietruszki opcjonalnie
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • .ulubione zioła Wykonanie Umyta i wysuszona paprykę kroimy w kostkę a .cukinię w pół plasterki. Obrana cebulę kroimy w piórka,pieczarki w plasterki. Wszystkie warzywa dusimy na rozgrzanej oliwie, .Najpierw na rozgrzanym tłuszczu smażymy pieczarki do zarumienienia. Pieczarki odstawiamy i na tym samej patelni dusimy cebulkę do zeszklenia. Do zeszklonej cebulki dodajemy paprykę i cukinie ,czosnek i dusimy chwilkę-jakieś 3-4 minuty.- ,do zmięknienia warzyw. Dodajemy kukurydzę i doprawiamy do smaku pieprzem ,solą i ulubionymi ziołami. Gotowy farsz odstawiamy na bok. W gotowe naleśniki nakładamy farsz i Smacznego! ps. można też zapiec z masełkiem lub z serem w nagrzanym piekarniku 160°,około 8-10 minut                                  
    Frittelle al forno ripieni di colore

    Dal libro di uova Michel Roux ', 130 ricette semplici. "Pancake con questa disposizione sono super sottili.

    Ingredienti per le frittelle:

         125 g di farina

         Zucchero semolato 15g

         pizzico di sale

         2 uova

         325 ml di latte

         Panna da montare 100 ml

         qualche goccia di estratto di vaniglia o un po 'di scorza grattugiata di arancia o di limone

         10 g di burro per friggere

    esecuzione

         Farina, zucchero e sale, versare in una ciotola.

         Aggiungere l'uovo, mescolare bene con una frusta gli ingredienti aggiungendo 100 ml di latte.

         Mescolando in continuazione, a poco a poco versare il latte e la panna rimanente.

         Lasciare la pasta in un luogo caldo per circa un'ora.

         Prima di friggere, mescolare l'impasto e aggiungere l'optional essenza di vaniglia, arancia o scorza di limone.

         Padella con un diametro di 22 cm spalmare un po 'di burro e si riscaldano.

         Mestolo Versare un po 'di pastella e inclinare la padella, distribuirli in modo da formare uno strato sottile. Fry per circa un minuto.

         Quando tutta la superficie sarà piccoli fori, si gira il pancake e cuocere per 30-40 secondi.

         Abbiamo messo su un piatto, frittura successiva. Frittelle pronti ci separano gli uni dagli altri con carta da forno.

    componenti

         30 grammi di funghi

         2 peperoni arancioni

         3-4 cipolle

         1 zucchina

         lattina di mais in scatola

         pepe qb

         Sale qb

         prezzemolo opzionale

         olio d'oliva

         2-3 spicchi d'aglio

         .ulubione erbe Esecuzione lavati e peperoni secchi tagliati a cubetti e .cukinię in fettine di mezzo. Cipolla sbucciata tagliata in piume, i funghi a fettine. Tutte le verdure cuocere in olio caldo, .Prima in grasso caldo e friggere i funghi fino a doratura. Funghi e lasciare allo stesso padella cuocere le cipolle alla transizione vetrosa. Per lampadine vetrificati aggiungere i peperoni e le zucchine, aglio e cuocere un minuto, circa 3-4 minuty.- alle verdure emollienti. Aggiungere il mais e condire a piacere con pepe, sale e le vostre erbe preferite. Ripieno pronto lasciarlo da parte. Le frittelle finiti mettere il ripieno e buon divertimento! ps. È inoltre possibile cuocere con il burro o il formaggio in forno preriscaldato a 160 °, circa 8-10 minuti.


    .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...