Google+ Followers

barwy jesieni---colori autunnali

http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/CIASTA

250 g masła lub margaryny do pieczenia
6 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 cukier waniliowy (16 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1 kisiel cytrynowy
1 kisiel wiśniowy
1 łyżka kakao
1/2 szklanki maku
kropla  barwnika spożywczego

Masło ucieramy w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując.

Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie.

To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy.

Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną warstwę na drugą w dowolnej kolejności.

Pieczemy 50 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).

Smacznego! przepis na kolorową babkę Moje Wypieki).