piątek, 21 listopada 2014

szynka wyrób domowy--------prosciutto



Składniki

-1,5 kg szynki wieprzowej-

Zaprawa do mięsa
  • 2-4 posiekane drobno ząbki czosnku
  • 1 mała łyżeczka kolendry w ziarenkach
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 1,5 kopiasta łyżeczka cukru pudru
  • 4 płaskie łyżeczki peklosoli
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 250 ml wody
Wykonanie
Zagotować wodę ze składnikami zalewy oprócz ,żelatyny ,cukru pudru i pektosoli . Całość gotować na małym ogniu około 20minut.Do gorącej przecedzonej zalewy dodać cukier ,żelatynę i sól peklową
Przestudzona zalewą nastrzykiwać mięso strzykawką z każdej strony.
Woreczek foliowy włożyć do szynkowara ,do woreczka szynkę i wlać na nią zalewę,która nam pozostała..Woreczek skręcić i przycisnąć denkiem szynkowara i założyć sprężynę.
Szynkowar zamknąć całkowicie i wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie parzyć szynkę w temperaturze 75-80 stopni C .Parzymy 2 godziny od momentu osiągnięcia przez wodę odpowiedniej temperatury.
Po tym czasie odstawić szynkowar do ostudzenia i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie jemy..przepis z bloga Danusi Tutaj.                     
--prosciutto


INGREDIENTI:

-1.5 Kg prosciutto wieprzowej-

Malta per la carne

     2-4 spicchi d'aglio, tritato finemente
     1 cucchiaino di coriandolo pennino
     2-3 foglie di alloro
     5 grani di pimento
     1 cucchiaino raso di cumino
     1.5 colmo cucchiaino di zucchero semolato
     4 cucchiaini di livello peklosoli
     3 cucchiaini di livello di gelatina
     250 ml di acqua

esecuzione
Far bollire l'acqua con gli ingredienti tranne sottaceti, gelatina, zucchero a velo e pektosoli. L'intero cuocere a fuoco lento per circa 20minut.Do przecedzonej caldo sottaceto aggiungere lo zucchero, la gelatina e sottaceti sale
Przestudzona carne marinata iniettare una siringa di ogni pagina.
Sacchetto di plastica messo in szynkowara, il prosciutto borsa e versare su di esso mezzo di copertura, che si pozostała..Woreczek ruotare e premere la metà szynkowara inferiore e sostituire la molla.
Szynkowar chiudere completamente e conservare in frigorifero per 48 ore. In questo momento, bruciare prosciutto a 75-80 ° C .Parzymy 2 ore dopo l'acqua raggiunge la temperatura appropriata.
In questo momento, a parte szynkowar raffreddare e conservare in frigorifero per 12 ore. In questo momento, abbiamo ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com