Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2-3 jaja
- 1 kostka masła
- ½ szklanki śmietany
- duży słoik jabłek tartych Tutaj ,lub 1-2 kg jabłek
Wykonanie
Mąkę wymieszać z masłem o temperaturze pokojowej. Dodać całe jajka, cukier, śmietanę i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na około 35 min. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok dodać odrobinę cukru i cynamonu. Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem blachę , nakłuć widelcem i zapiec w piekarniku około 10 min. Wyłożyć startymi jabłkami. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Całość piec jeszcze około 30-40 minut -do suchego patyczka w temperaturze 160 °C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem( blacha 34x24cm)
3 tazze di farina
Di zucchero 1 tazza
2-3 uova
1 cubetto di burro
½ tazza di panna acida
grande vaso di mele grattugiate qui, o 1-2 kg di mele
esecuzione
Mescolare la farina con il burro a temperatura ambiente. Aggiungere le uova intere, zucchero, panna acida e impastare la pasta. Dividere in due porzioni e conservare in frigorifero per circa 35 minuti. Sbucciare le mele e griglia sui fori di grandi dimensioni. Leggermente spremere il succo aggiungere un po 'di zucchero e cannella. Stendete metà della pasta e mettere su una carta a righe teglia, bucherellare con una forchetta e cuocere in forno per circa 10 minuti. Mettete le mele abrase. Coprire con il restante stesa la pasta, bucherellate con una forchetta. L'intero cuocere altri 30-40 minuti -per bastone secco a 160 ° C. Pasta calda cosparsa di zucchero a velo.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com