niedziela, 2 listopada 2014

ZAPIEKANY KALAFIOR---Cavolfiore gratin

  http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/WARZYWA
   
Składniki
  • 1/2 łyżeczki tymianku  
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany,lub gęstego jogurtu np. greckiego
  • 1 główka kalafiora, pokroić na różyczki
  • 1/4 filiżanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 duża cebula, w plasterkach
  • 3-4 ząbki czosnku, posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szkl. sera startego żółtego.

Wykonanie                                                                                                                                                 Umyty kalafior podzielić na różyczki. Kawałki kalafiora ułożyć na blaszkę posmarowana olejem. Posolić ,popieprzyć i piec w piekarniku w tem 220.°C przez około 20-30 minut. Pieczemy na al dente Gotowy miksujemy ,dodajemy ser i resztę  składników  i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Foremkę smarujemy oliwą ,posypujemy otrębami orkiszowymi ,lub jakie kto ma .i wypełniamy foremkę masą kalafiorową Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190° około 20 minut .
SMACZNEGO... pomysł własny... ps.u mnie podane ze  jarmużem i grilowanym łososiem...


  Cavolfiore gratin

componenti

     1/2 cucchiaino di timo
     1/2 bicchiere. Panna acida o spesso yogurt es. Greco
     1 testa di cavolfiore, tagliato a cimette
     1/4 tazza di olio extra vergine di oliva
     1 grossa cipolla, affettata
     3-4 spicchi d'aglio, tritati
     sale e pepe qb
     1 tazza. Di formaggio grattugiato.

L'attuazione di cavolfiore lavato diviso in cimette. Pezzi di posto cavolfiore su una placca di metallo spalmato con l'olio. Condire con sale, pepe e cuocere in forno a 220 ° C tem per circa 20-30 minuti. Cuocere in forno per al dente pronto, mescolare, aggiungere il formaggio e gli altri ingredienti e mescolare il tutto accuratamente.
Ungete lo stampo con olio d'oliva, cospargere con crusca orkiszowymi, o colui che ha .i riempire lo stampo cavolfiore di massa Cuocere in forno preriscaldato a 190 ° per circa 20 minuti.
GODETEVI


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com