Składniki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany,lub gęstego jogurtu np. greckiego
- 1 główka kalafiora, pokroić na różyczki
- 1/4 filiżanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 duża cebula, w plasterkach
- 3-4 ząbki czosnku, posiekane
- sól i pieprz do smaku
- 1 szkl. sera startego żółtego.
Wykonanie Umyty kalafior podzielić na różyczki. Kawałki kalafiora ułożyć na blaszkę posmarowana olejem. Posolić ,popieprzyć i piec w piekarniku w tem 220.°C przez około 20-30 minut. Pieczemy na al dente Gotowy miksujemy ,dodajemy ser i resztę składników i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Foremkę smarujemy oliwą ,posypujemy otrębami orkiszowymi ,lub jakie kto ma .i wypełniamy foremkę masą kalafiorową Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190° około 20 minut .
SMACZNEGO... pomysł własny... ps.u mnie podane ze jarmużem i grilowanym łososiem...
Cavolfiore gratin
componenti
1/2 cucchiaino di timo
1/2 bicchiere. Panna acida o spesso yogurt es. Greco
1 testa di cavolfiore, tagliato a cimette
1/4 tazza di olio extra vergine di oliva
1 grossa cipolla, affettata
3-4 spicchi d'aglio, tritati
sale e pepe qb
1 tazza. Di formaggio grattugiato.
L'attuazione di cavolfiore lavato diviso in cimette. Pezzi di posto cavolfiore su una placca di metallo spalmato con l'olio. Condire con sale, pepe e cuocere in forno a 220 ° C tem per circa 20-30 minuti. Cuocere in forno per al dente pronto, mescolare, aggiungere il formaggio e gli altri ingredienti e mescolare il tutto accuratamente.
Ungete lo stampo con olio d'oliva, cospargere con crusca orkiszowymi, o colui che ha .i riempire lo stampo cavolfiore di massa Cuocere in forno preriscaldato a 190 ° per circa 20 minuti.
GODETEVI
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com