wtorek, 4 listopada 2014

Bulgur



Bulgur, amarantus, jaglana i komosa. Niemal zapomniane w polskiej kuchni, ale jakże wartościowe!
Asortyment kasz jest o wiele bogatszy niż nam się wydaje. Ot choćby bulgur, kasza jaglana, amarantus i komosa, a także bardziej popularny orkisz - to właśnie one tryumfalnie powracają na nasze stoły. Wartości odżywcze kaszy bulgur
  • Zawiera sporo białka wspomagającego odchudzanie i niewiele tłuszczów. Ma niski indeks glikemiczny., nie powoduje więc gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i daje uczucie sytości na długo. To zaś sprawia, że jest sprzymierzeńcem osób dbających o linię oraz diabetyków.
  • Wyróżnia się największą spośród opisanych kasz zawartością błonnika, który reguluje trawienie i może zapobiegać zaparciom a nawet nowotworom okrężnicy.
  • Jest dobrym źródłem witamin z grupy B i kwasu foliowego oraz magnezu, żelaza i fosforu. Dlatego powinny go często jadać kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Kaszę wystarczy wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Proporcje płynu i kaszy oraz czas gotowania zależą od wielkości ziaren.
Jeśli masz gruby bulgur, ugotuj go w osolonej wodzie (jakieś 6, maksymalnie 8 minut) i odcedź. Jeśli masz drobny bulgur, zalej go 1 1/2 szklanki wrzątku, przykryj i odstaw na 30 minut aż wchłonie całą wodę--
doskonale smakuje jako śniadanie z ciepłym mlekiem, miodem i owocami..Zamieszaj widelcem żeby rozdzielić ziarna i odstaw w w ciepłe miejsce .

    Składniki:
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 350 g wołowiny
  • 300 - 400 ml bulionu
  • 2-3 duże cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 marchewka
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili)
  • 4 -6 ząbków czosnku
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz   
  • liść laurowy,
  • majeranek,                                                                                                                                                                                                                                                                                      Wykonanie                                                                                                                                                                                                                           Mięso myjemy, i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, na duży ognień, żeby się zamknęły pory, a mięso lekko zrumieniło. Cebulę kroimy w piórka i lekko przesmażamy na tej samej patelni. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną marchewkę, pokrojoną paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dolewamy wino i dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy resztę przypraw.. Smacznego!
 bulgur -------- Ingredienti:

     400 g di spalla di maiale
     250 g di manzo
     400-500 ml di brodo
     2-3 grosse cipolle
     2 peperoni rossi
     1 carota
     2oo ml di vino rosso secco
     peperoncino (o mezzo cucchiaino di peperoncino terra)
     4 a 6 spicchi d'aglio
     pimento,
     sale e pepe
     alloro,

     maggiorana, Design Carne di lavaggio, e tagliare a dadini. Gettare in olio caldo, il grande Il fuoco che ha chiuso i pori, e la carne zrumieniło leggermente. Tagliare la cipolla a penna e leggermente soffriggere nella stessa padella. Versare il brodo, aggiungere le carote tritate, peperoni tritati, peperoncino tritato, la foglia di alloro, pimento, e cuocere a fuoco molto piccolo fino a quando la carne è tenera. Nel mezzo di soffocamento versare il vino e aggiungere i peperoni dolci. Alla fine, aggiungere il resto delle spezie .. Buon divertimento!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com