- Zawiera sporo białka wspomagającego odchudzanie i niewiele tłuszczów. Ma niski indeks glikemiczny., nie powoduje więc gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i daje uczucie sytości na długo. To zaś sprawia, że jest sprzymierzeńcem osób dbających o linię oraz diabetyków.
- Wyróżnia się największą spośród opisanych kasz zawartością błonnika, który reguluje trawienie i może zapobiegać zaparciom a nawet nowotworom okrężnicy.
- Jest dobrym
źródłem witamin
z grupy B
i kwasu
foliowego
oraz magnezu,
żelaza i fosforu.
Dlatego powinny go często jadać kobiety w ciąży i karmiące
piersią.
Jeśli masz gruby bulgur, ugotuj go w osolonej wodzie (jakieś 6, maksymalnie 8 minut) i odcedź. Jeśli masz drobny bulgur, zalej go 1 1/2 szklanki wrzątku, przykryj i odstaw na 30 minut aż wchłonie całą wodę--doskonale smakuje jako śniadanie z ciepłym mlekiem, miodem i owocami..Zamieszaj widelcem żeby rozdzielić ziarna i odstaw w w ciepłe miejsce .
- 300 g łopatki wieprzowej
- 350 g wołowiny
- 300 - 400 ml bulionu
- 2-3 duże cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 marchewka
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili)
- 4 -6 ząbków czosnku
- ziele angielskie,
- sól, pieprz
- liść laurowy,
- majeranek, Wykonanie Mięso myjemy, i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, na duży ognień, żeby się zamknęły pory, a mięso lekko zrumieniło. Cebulę kroimy w piórka i lekko przesmażamy na tej samej patelni. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną marchewkę, pokrojoną paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dolewamy wino i dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy resztę przypraw.. Smacznego!
bulgur -------- Ingredienti:
400 g di spalla di maiale
250 g di manzo
400-500 ml di brodo
2-3 grosse cipolle
2 peperoni rossi
1 carota
2oo ml di vino rosso secco
peperoncino (o mezzo cucchiaino di peperoncino terra)
4 a 6 spicchi d'aglio
pimento,
sale e pepe
alloro,
maggiorana, Design Carne di lavaggio, e tagliare a dadini. Gettare in olio caldo, il grande Il fuoco che ha chiuso i pori, e la carne zrumieniło leggermente. Tagliare la cipolla a penna e leggermente soffriggere nella stessa padella. Versare il brodo, aggiungere le carote tritate, peperoni tritati, peperoncino tritato, la foglia di alloro, pimento, e cuocere a fuoco molto piccolo fino a quando la carne è tenera. Nel mezzo di soffocamento versare il vino e aggiungere i peperoni dolci. Alla fine, aggiungere il resto delle spezie .. Buon divertimento!
400 g di spalla di maiale
250 g di manzo
400-500 ml di brodo
2-3 grosse cipolle
2 peperoni rossi
1 carota
2oo ml di vino rosso secco
peperoncino (o mezzo cucchiaino di peperoncino terra)
4 a 6 spicchi d'aglio
pimento,
sale e pepe
alloro,
maggiorana, Design Carne di lavaggio, e tagliare a dadini. Gettare in olio caldo, il grande Il fuoco che ha chiuso i pori, e la carne zrumieniło leggermente. Tagliare la cipolla a penna e leggermente soffriggere nella stessa padella. Versare il brodo, aggiungere le carote tritate, peperoni tritati, peperoncino tritato, la foglia di alloro, pimento, e cuocere a fuoco molto piccolo fino a quando la carne è tenera. Nel mezzo di soffocamento versare il vino e aggiungere i peperoni dolci. Alla fine, aggiungere il resto delle spezie .. Buon divertimento!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com