Co ugotować ?
To pytanie codziennie zadają sobie miliony ludzi na całym świecie.
Mam nadzieję, że moja strona ,przepisy kulinarne pomoże Ci rozwiązać ten problem dzisiaj.
Znajdziesz przepisy wraz ze spisem składników i instrukcją wykonania.
poniedziałek, 3 listopada 2014
przecier pomidorowy----passata di pomodoro
Aby przygotować koncentrat, pomidory trzeba po prostu
odpowiednio długo gotować, żeby sporo płynu wyparowało. Najlepsze w tym
przypadku będą odmiany pomidorów z dużą ilością miąższu. Składniki:
- tymianek do smaku-1-2 łyżki
- dojrzałe pomidory w dowolnej ilości np. 5 kg
- sól do smaku (0,5 do 2 łyżek w zależności od rozmiaru garnka)
- opcjonalnie: cukier do smaku
- opcjonalnie: pieprz do smaku
- łyzka masła
Wykonanie
Pomidory myjemy, parzymy wrzątkiem, ściągamy skórę.. Kroimy je na dość
duże kawałki. Pokrojone pomidory wkładamy do garnka z łyżką masła, tak
by się nie przypaliły.Gdy będą miękkie ,
miksujemy.Zmiksowane pomidory ponownie dajemy do garnka i gotujemy na
wolnym ogniu do zgęstnienia.Gotujemy na mocnym ogniu przez 15 -20 minut, aby
jeszcze odparowały i zgęstniały. Gdy juz większość soku odparuje ,gotujemy nadal na malutkim ogniu. W zależności od tego jak gęsty przecier chcemy uzyskać, gotujemy pomidory dłużej lub krócej.
Pod koniec doprawiamy przecier solą oraz opcjonalnie cukrem i/lub
pieprzem,oraz tymiankiem. Gorący, cały czas gotujący się przecier,
przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy licząc
czas od zagotowania wody około15-18minut. Wyjmujemy i ustawiamy słoiki
do góry dnem , aby się zawekowały.Okrywamy je kocem i pozostawiamy do
ostygnięcia.ps...to jest ten sam przecier ,choc na foto od blasku lampy rożnią si e kolorem...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com