poniedziałek, 3 listopada 2014

przecier pomidorowy----passata di pomodoro

Aby przygotować koncentrat, pomidory trzeba po prostu odpowiednio długo gotować, żeby sporo płynu wyparowało. Najlepsze w tym przypadku będą odmiany pomidorów z dużą ilością miąższu. 
Składniki:


  • - tymianek do smaku-1-2 łyżki
  • - dojrzałe pomidory w dowolnej ilości np. 5 kg
  • - sól do smaku (0,5 do 2 łyżek w zależności od rozmiaru garnka)
  • - opcjonalnie: cukier do smaku
  • - opcjonalnie: pieprz do smaku
  • - łyzka masła



Wykonanie

  Pomidory myjemy, parzymy wrzątkiem, ściągamy skórę.. Kroimy  je na dość duże kawałki. Pokrojone pomidory wkładamy do garnka z łyżką masła, tak by się nie przypaliły.Gdy będą miękkie , miksujemy.Zmiksowane pomidory ponownie dajemy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia.Gotujemy  na mocnym ogniu przez 15 -20 minut, aby jeszcze odparowały i zgęstniały. Gdy juz większość soku odparuje ,gotujemy nadal na malutkim ogniu.
W zależności od tego jak gęsty przecier chcemy uzyskać, gotujemy pomidory dłużej lub krócej.
Pod koniec doprawiamy przecier solą oraz opcjonalnie cukrem i/lub pieprzem,oraz tymiankiem. Gorący, cały czas gotujący się przecier, przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy  licząc czas od zagotowania wody  około15-18minut. Wyjmujemy i ustawiamy słoiki do góry dnem , aby się zawekowały.Okrywamy je kocem i pozostawiamy do ostygnięcia.ps...to jest ten sam przecier ,choc na foto od blasku lampy rożnią si e kolorem...
Per preparare il concentrato di pomodoro si giusto il tempo di cucinare, così un sacco di liquido è evaporato. Migliore in questo caso sarà una varietà di pomodori con abbondanza di carne.
---- passata di pomodoro                                                                                                              Ingredienti:



     - Timo qb, 1-2 cucchiai
     - Pomodori maturi in qualsiasi quantità, ad esempio 5 kg.
     - Sale qb (0,5 a 2 cucchiai da tavola a seconda delle dimensioni del piatto)
     - Opzionale: zucchero a piacere
     - Opzionale: pepe qb
     - Cucchiaio di burro





esecuzione

   Lavare i pomodori, birra acqua bollente, togliere la pelle .. Tagliateli a pezzi grossi. Polpa di pomodoro messi in una pentola con un cucchiaio di burro, quindi non avrebbero przypaliły.Gdy sono morbidi, miksujemy.Zmiksowane pomodori di nuovo dare alla pentola e cuocere a fuoco basso per zgęstnienia.Gotujemy a fuoco vivo per 15 -20 minuti per avere evaporato e addensato . Una volta che avete la maggior parte del succo è evaporato, continuare a cuocere su un piccolo fuoco.
A seconda di come spesso si desidera ottenere purea, pomodori cuocere più o meno lungo.
Al termine della stagione con la purea con sale e zucchero opzionale e / o pepe e timo. Il caldo, tutto il tempo purea bollente, versare in vasetti wyparzonych. Spegnere e pastorizzare il tempo contando dal około15-18minut acqua bollente. Rimuovere e mettere i vasetti a testa in giù per farli zawekowały.Okrywamy coperta e lasciate raffreddare.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...