sobota, 1 listopada 2014

Kiszona kapusta ----crauti

Składniki:
  • kapusta biała 
  • sól ok. 15 g – 25 g na 1 kg kapusty
  • marchew
  • kminek jak ktoś lubi
Białą kapustę przetrzymać kilka dni w ciemnym miejscy, by całkowicie zbielała (ma to wpływ na jej smak).
Głowę oczyścić umyć, poszatkować Kapustę ugnieść z solą, aż do wytworzenia się soku. Wymieszać ze startą marchewką
Kapustę układać w beczce uprzednio dokładnie wyparzonej. Warstwy kapusty ubijać mocno ręką lub drewnianym tłuczkiem. Naczynie napełnić w 80% ponieważ podczas kiszenia wydziela się dużo soku, a także dwutlenku węgla, który podniesie kapustę do góry. Na wierzch położyć denko i obciążyć. Zamknąć naczynie z kiszonką niezbyt szczelnie, aby gazy fermentacyjne mogły swobodnie uciec. 
Pozostawić na ok. 4-5 dni w temperaturze pokojowej do fermentacji. Po tym czasie za  pomocą długiego, drewnianego trzonka np. tłuczka przebijać otwory w kapuście, aby odprowadzić nadmiaru gazów i olejków eterycznych. Aby kapusta dojrzała  przenieść ją w chłodniejsze miejsce na 8-10 dni. Ukiszoną kapustę wynieść w chłodne miejsce.


Smacznego:- )crauti
Ingredienti crauti:

     cavolo bianco o rosso

     sale, circa 15 g - 25 g per 1 kg di cavolo.

     carote

     cumino a piacere

Cavolo bianco sopravvivere un paio di giorni in un luogo buio, città di sbiancato completamente (questo influenzerà il gusto).

Testa di lavaggio pulito, sminuzzare il cavolo con sale impastare fino alla formazione del succo. Aggiungete le carote grattugiate

Cavolo disposte in un barile in precedenza completamente ustionato. Strato cavolo saldamente compattato a mano o con un pestello in legno. Il recipiente è stato riempito al 80% perché il insilato è lungo abbastanza succo, e anidride carbonica, che sorge all'inizio del cavolo. Alla colpa laico superiore e inferiore. Tappare con insilato troppo stretto per i gas di fermentazione poteva sfuggire liberamente.

Lasciare riposare per circa. 4-5 giorni a temperatura ambiente per la fermentazione. In questo momento, con un lungo stelo di legno pestello fori tali. Perforare nel forno, in modo da scaricare i gas e gli oli in eccesso. Per cavolo mossa matura in un luogo più fresco per 8-10 giorni. Importo cavolo Ukiszoną in un luogo fresco.

Enjoy: -)
Przetwory na widelcu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com