niedziela, 11 listopada 2018

puszysty,lekki ,jabłecznik

Składniki:
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 50 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie
Całe jajka i cukier ubić na gęstą, jasną pianę. Następnie wlać pomału olej i mleko. nadal ubijając. Teraz na wolnych obrotach miksera, dodać przesianą mąkę z proszkiem .Parę obrotów miksera ,do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste i mocno napowietrzone (podobne do biszkoptu, ale bardziej gęste). Połowę ciasta wylać na blaszkę
Połowę ciasta wlać do formy 25x 36cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 15 minut lub do zarumienienia ciasta. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć nadzienie jabłkowe wyrównać. Na jabłka wylać resztę ciasta , wyrównać.
Piec 30 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki.


Nadzienie jabłkowe ze startych jabłek:
Składniki
  • 8 jabłek -szara reneta
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/5 szklanki wody
Wykonanie
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach .Wymieszać z cukrem i cytryną, wstawić garnek na ogień ,ogrzewać kilka minut gotować, mieszając często, do częściowego odparowania wody. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do jabłek, zagotować i odstawić do wystudzenia.:))przepis  
z tej strony
.

2 komentarze:

777pepin777@gmail.com