Składniki:
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 50 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Wykonanie
Całe jajka i cukier ubić na gęstą, jasną
pianę. Następnie wlać pomału olej i mleko. nadal ubijając. Teraz
na wolnych obrotach miksera, dodać przesianą mąkę z proszkiem
.Parę obrotów miksera ,do połączenia składników. Ciasto będzie
dość gęste i mocno napowietrzone (podobne do biszkoptu, ale
bardziej gęste). Połowę ciasta wylać na blaszkę
Połowę ciasta wlać do formy 25x 36cm wyłożonej
papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez
około 15 minut lub do zarumienienia ciasta. Wyjąć z piekarnika i
wyłożyć nadzienie jabłkowe wyrównać. Na jabłka wylać resztę
ciasta , wyrównać.
Piec 30 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw.
suchego patyczka Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i
pokroić na kawałki.
Nadzienie
jabłkowe ze startych jabłek:
Składniki
- 8 jabłek -szara reneta
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1/5 szklanki wody
Jabłka obrać, zetrzeć na
tarce o dużych oczkach .Wymieszać z cukrem i cytryną, wstawić
garnek na ogień ,ogrzewać kilka minut gotować, mieszając
często, do częściowego odparowania wody. Skrobię ziemniaczaną
wymieszać z wodą, dodać do jabłek, zagotować i odstawić do
wystudzenia.:))przepis
z tej strony
.
uwielbiam domowe jabłeczniki :)
OdpowiedzUsuńten jest super,polecam
Usuń