Składniki
- 1 mała szalotka
- ¼ szklanki octu jabłkowego
- 1/3 szklanki ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2-3 ząbki czosnku opcjonalnie
Wykonanie
Domowy sos jest tak prosty, że nigdy nie wrócisz do kupnego .
Szalotkę obrać i pokroić w cząstki, dodać olej, ocet, musztarda, miód, sól i pieprz ,czosnek i zmiksować na gładko.
Domowy sos jest tak prosty, że nigdy nie wrócisz do kupnego .
Szalotkę obrać i pokroić w cząstki, dodać olej, ocet, musztarda, miód, sól i pieprz ,czosnek i zmiksować na gładko.
Używać natychmiast
lub przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce do 1 tygodnia.
Doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem, jeśli
stwardnieje w zimnej lodowce.
U mnie w pojemnikach szpinak,grzanki warzywa i mieso widoczne na fotkach,ziarna dyni i orzechy pinii,wszystko zalane sosem i drugie śniadanie gotowe.....
moja córka nie lubi kanapek...... a takie śniadanko zje.....
Zawsze jestem za tym, aby robić domowe wersje posiłków/sosów/dipów/przekąsek. Zawsze wyjdzie nam to na zdrowie :)
OdpowiedzUsuńJa tez wolr swojskie klimaty. Pozdrawiam
Usuń