sobota, 5 stycznia 2019

ciasto marchewkowe bez tluszczu


Składniki  
wym.blaszki 28x18,5
  • 2,5 szkl. marchewki startej drobno
  • 2 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 szt. jajka całe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g - drobno pokrojonych orzechów ,lub innych nasion-dynia,słonecznik



Wykonanie

szybkie ,wilgotne ,smaczne z kawałkami chrupiących orzechów 


Jajka utrzeć z cukrem do białości .Zetrzeć 4 marchewki na drobnej tarce.
Do masy jajecznej dodać startą marchewkę ,lekko zmiksować całość .
Dodać porcjami mąkę wymieszana z proszkiem i sodą ,nadal miksując całość na gładką masę .
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 °C około 45 minut -do suchego patyczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com