Składniki:
- 20 g masła
- 15 g marchwi startej na jarzynowej tarce
- 15 g pora pociętego w plastry
- 1 szkl.natki pietruszki zielonej
- 1liść laurowy
- 1 łyżeczka tymianku świeżego ,lub suszu
- 1 ząbek czosnku bez obierania
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 30 ml Porto opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Obrać warzywa i pokroić na małe części .Na patelni rozgrzać masło i około 10 minut smażyć czosnek pokrojoną marchewkę , por, zioła .Mieszać drewnianą łyżką. Dodać mleko i gotować na małym ogniu przez 12 minut. Pokroić kurczaka w mniejsze kawałki i wymieszać z jajkiem, mąką,solą pieprzem i porto. Odcedzić mleko od reszty składników ,bo tylko płyn nam potrzebny.
Wszystko zmiksować ,dodając przecedzone mleko z patelni. Rozwinąć folię spożywczą układać łyżką farsz ,zawinąć kilka razy na wielkość i grubość jaką chcemy. Z jednej i z drugiej strony związać końce sznurkiem. Wyjdzie około 5 grubszych ,lub cieńszych więcej.W rondlu zagotować wodę do 90°C włożyć kiełbaski i gotować przez 8 minut. Gdy woda ostygnie,wyciągnąć kiełbaski .Zdjąć folię i na łyżce masła obsmażyć z każdej strony...Pyszne i z borówkami i smażonymi jabłkami.....
Życzę udanego sylwestra!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com