sobota, 8 grudnia 2018

barszcz czerwony po mojemu



Składniki
  • 3-4 kg obranych i pokrojonych surowych buraków ,plus około 1½-2 kg surowych buraków
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 6 ziaren ziele ang.
  • 2 goździki
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 pory z liśćmi
  • 4 cebule
  • 2-3 łyżki octu dębowego to nic innego jak .ocet balsamiczny dojrzewający w beczkach
  • 2-3 winne jabłka pokrojone w ćwiartki
  • 5 ząbków czosnku w łupinkach
  • 3-4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy




Wykonanie



Por ,czosnek i cebule upiec w piekarniku na złoty ciemny kolor.
Buraki obrać ,pokroić w plastry ,zalać zimną wodą (,tak ,aby woda była 3-4 cm ponad burakami )  i zagotować . Gotować powoli,na małym ogniu,aż buraki zmiękną. Dodać jabłka i upieczony czosnek. Gdy barszcz zacznie się gotować, dodać ocet dębowy (2-3 łyżki) .    Zdjąć z ognia.
W drugim garnku 3 litry wody zagotować z ziele angielskie ,liść laurowy,goździki,pieprz kminek i kurkumę. Dodać grzyby. Gotować powoli.
Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piekarniku. Gdy wszystko będzie miękkie ,wyjąć cebulę ,por ,zdjąć garnek z ognia.
Obydwa wywary połączyć w jednym garnku,dodać umyte pokrojone w plastry surowego buraka 1,5-2 kg. . Zostawić na noc w chłodnym miejscu, rano przecedzić .Podgrzewać ,nie gotować. Jak widać nie ma soli ,ale jeśli ktoś potrzebuje to na końcu można solić do własnych potrzeb smakowych:)) Ciężko oddać poprzez fotografie smak i ten cudowny kolor barszczu ,
przepis domowy .




    OCET BALSAMICZNY Z MODENY
Bez barwników. Bez konserwantów. Tylko produkty naturalne.
Ocet balsamiczny jest produkowany w procesie przetwarzania kiści winogron dojrzewających, przez co najmniej jeden rok w drewnianych beczkach.
Ocet z przeznaczeniem do dłuższego dojrzewania jest przelewany każdego roku z jednej beczki do drugiej, za każdym razem z innego drewna: dąb, czereśnia, kasztanowiec, jałowiec, akacja i jeszcze inne. W ten sposób ocet balsamiczny nabiera niepowtarzalnego zapachu, koloru i smaku.
Młody ocet balsamiczny o wodnistej konsystencji doskonale nadaje się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette.
Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych.
Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzyszy serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom, a także truskawkom i innym świeżym owocom. Dodawany jest także do śmietankowych deserów lodowych i wyrafinowanych koktajli.
I w końcu król octów balsamicznych Gocce Riserva e Gocce Patriarca starszy niż 20 lat, który oprócz wszystkich wymienionych zastosowań może wieńczyć posiłek, podany na małej łyżeczce dla poprawy trawienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com