Składniki
- 3-4 kg obranych i pokrojonych surowych buraków ,plus około 1½-2 kg surowych buraków
- 1 szklanka suszonych grzybów
- 6 ziaren ziele ang.
- 2 goździki
- 6 ziaren pieprzu
- 2 pory z liśćmi
- 4 cebule
- 2-3 łyżki octu dębowego to nic innego jak .ocet balsamiczny dojrzewający w beczkach
- 2-3 winne jabłka pokrojone w ćwiartki
- 5 ząbków czosnku w łupinkach
- 3-4 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
Wykonanie
Por
,czosnek i cebule upiec w piekarniku na złoty ciemny kolor.
Buraki
obrać ,pokroić w plastry ,zalać zimną wodą (,tak ,aby woda
była 3-4 cm ponad burakami ) i
zagotować . Gotować powoli,na małym ogniu,aż buraki zmiękną.
Dodać jabłka i upieczony czosnek. Gdy barszcz zacznie się gotować,
dodać ocet dębowy (2-3 łyżki) . Zdjąć
z ognia.
W
drugim garnku 3 litry wody zagotować z ziele angielskie ,liść
laurowy,goździki,pieprz kminek i kurkumę. Dodać grzyby. Gotować
powoli.
Dodać
pory i cebule upieczone wcześniej w piekarniku. Gdy wszystko będzie
miękkie ,wyjąć cebulę ,por ,zdjąć garnek z ognia.
Obydwa
wywary połączyć w jednym garnku,dodać umyte pokrojone w plastry
surowego buraka 1,5-2 kg. . Zostawić na noc w chłodnym miejscu,
rano przecedzić .Podgrzewać ,nie gotować. Jak widać nie ma soli
,ale jeśli ktoś potrzebuje to na końcu można solić do własnych
potrzeb smakowych:)) Ciężko oddać poprzez fotografie smak i ten
cudowny kolor barszczu ,
przepis
domowy .
OCET
BALSAMICZNY Z MODENY
Bez
barwników. Bez konserwantów. Tylko produkty naturalne.
Ocet
balsamiczny jest produkowany w procesie przetwarzania kiści winogron
dojrzewających, przez co najmniej jeden rok w drewnianych beczkach.
Ocet
z przeznaczeniem do dłuższego dojrzewania jest przelewany każdego
roku z jednej beczki do drugiej, za każdym razem z innego drewna:
dąb, czereśnia, kasztanowiec, jałowiec, akacja i jeszcze inne. W
ten sposób ocet balsamiczny nabiera niepowtarzalnego zapachu, koloru
i smaku.
Młody
ocet balsamiczny o wodnistej konsystencji doskonale nadaje się do
przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu
vinegrette.
Produkt
o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem
warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb,
zup-kremów oraz sałatek owocowych.
Ocet
balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest
przysmakiem, który doskonale towarzyszy serom miękkim i twardym,
kawiorom, krewetkom, a także truskawkom i innym świeżym owocom.
Dodawany jest także do śmietankowych deserów lodowych i
wyrafinowanych koktajli.
I w
końcu król octów balsamicznych Gocce Riserva e Gocce Patriarca
starszy niż 20 lat, który oprócz wszystkich wymienionych
zastosowań może wieńczyć posiłek, podany na małej łyżeczce
dla poprawy trawienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com