Wężymord czarny korzeń, czyli Skorzonera
Wężymord czarny korzeń mało znane, warzywo korzeniowe . Smakuje jak coś pomiędzy białymi szparagami i pasternakiem. Można spożywać gotowane,surowe, pieczone , smażone. Korzeń bogaty w żelazo, miedź, wapń, witaminy A, C i E,B pomaga w trawieniu, utrzymuje zdrowe włosy, zapobiega nowotworom, chorobom serca i wielu innych. Jest bardzo sycący i nie posiada włókien.
Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza głównie inulinie. Obniża ona poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, poprawia też trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Polecana jest osobom na diecie odchudzającej. Usuwa nadmiar wody z organizmu, jest niskokaloryczna (100 g dostarcza 63 kcal) i dostarcza błonnik, który na długo daje uczucie sytości.
Składniki- około 60-80 g orzechów
- zielone zioło do
dekoracji
- 3 łyżki sok z cytryny
do moczenia wężymord
- 300 g wężymord-
skorzonera
- 200 g marchwi, obranej
,pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 jabłko duże
pokrojone w cienkie plasterki
- sok z cytryny
- sos tu
- 1 łyżeczka startego
chrzanu opcjonalnie
Wykonanie
Umieścić
3 łyżki soku z cytryny ,lub octu jabłkowego i 500ml wody w misce.
Wymyć wężymord pod zimną bieżącą wodą. Obrać i od razu
wkładać do wody z sokiem, aby nie ściemniał. Na patelni
zarumienić orzechy,posiekać. Wężymord i marchew ugotować na
parze al dente, pokroić na cienkie paski,plastry. Jabłko umyte
pokroić na plastry ,skropić sokiem z cytryny. Na talerzu położyć
plastry jabłka ,marchwi ,na to orzechy i wężymord. Polać sosem
makowym.:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com