niedziela, 2 grudnia 2018

sałatka-Wężymord czarny









Wężymord czarny korzeń, czyli Skorzonera 
 
Wężymord czarny korzeń mało znane, warzywo korzeniowe . Smakuje jak coś pomiędzy białymi szparagami i pasternakiem. Można spożywać gotowane,surowe, pieczone , smażone. Korzeń bogaty w żelazo, miedź, wapń, witaminy A, C i E,B pomaga w trawieniu, utrzymuje zdrowe włosy, zapobiega nowotworom, chorobom serca i wielu innych. Jest bardzo sycący i nie posiada włókien.

Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza głównie inulinie. Obniża ona poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, poprawia też trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Polecana jest osobom na diecie odchudzającej. Usuwa nadmiar wody z organizmu, jest niskokaloryczna (100 g dostarcza 63 kcal) i dostarcza błonnik, który na długo daje uczucie sytości.

Składniki



  • około 60-80 g orzechów
  • zielone zioło do dekoracji
  • 3 łyżki sok z cytryny do moczenia wężymord
  • 300 g wężymord- skorzonera
  • 200 g marchwi, obranej ,pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 jabłko duże pokrojone w cienkie plasterki
  • sok z cytryny
  • sos tu
  • 1 łyżeczka startego chrzanu opcjonalnie


Wykonanie
Umieścić 3 łyżki soku z cytryny ,lub octu jabłkowego i 500ml wody w misce. Wymyć wężymord pod zimną bieżącą wodą. Obrać i od razu wkładać do wody z sokiem, aby nie ściemniał. Na patelni zarumienić orzechy,posiekać. Wężymord i marchew ugotować na parze al dente, pokroić na cienkie paski,plastry. Jabłko umyte pokroić na plastry ,skropić sokiem z cytryny. Na talerzu położyć plastry jabłka ,marchwi ,na to orzechy i wężymord. Polać sosem makowym.:))













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com