Zupa
o migdałowym smaku z kuchni osmańskiej.
Składniki- 250 ml bulionu z kurczaka
- 250ml
mleka
- 1,5
łyżki masła
- 1
łyżka mąki pszennej
- 130
g migdałów
- 1/2
łyżeczki ziele angielskie
- sól,
pieprz do smaku
- opcjonalnie
,kurkuma do smaku i koloru
Wykonanie
Migdały
ze skórką zalać wrzątkiem,obrać,pozostawić do ostygnięcia .
2
łyżki obranych migdałów odłożyć.
Zimne
migdały zmielić drobno ,ale nie na mąkę .
1
łyżkę masła stopić. Podsmażyć przez 2-3 minuty, dodać mąkę,
ciągle mieszając . Gotować 2-3 minuty , dodać kruszonkę
migdałów. Wlać mleko ,a następnie rosół powoli mieszając.
Ziele angielskie, sól i pieprz do smaku dodać .Doprowadzić zupę
do wrzenia. Gotować przez 8- 10 minut . Udekorować zupę drobno
posiekanymi migdałami podsmażonymi na reszcie masła .Udekorować
pietruszką ,lub bazylią świeżą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com