piątek, 14 grudnia 2018

ciasteczka anyżowo-waniliowe


Składniki
  • 250 g zwykłej mąki tortowej, przesianej
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 50 g cukier puder, przesiany
  • 200 g zimne niesolone masło, posiekane
  • 2 żółtka
  • ¼ ekstraktu anyżu łyżeczki Opcjonalnie
  • ½ łyżeczki ekstrakt waniliowy
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 łyżka masła
  • orzechy posiekane ,zmielone na grubo


Wykonanie

Czas schładzania 1½ godziny

Mąkę, cukier puder, masło i szczyptę soli wyrobić w robocie kuchennym, aż mieszanina będzie wyglądać jak okruchy.
Dodać żółtka, anyż i wanilię, wyrabiać nadal ,do połączenia składników w jedną gładką całość. Przykryj folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Na lekko posypanej mąką ziemniaczaną powierzchni wałkować ciasto do grubości 5 mm.
Wyciąć 24 krążki o średnicy 6 cm. Resztę ciasta ponownie rozwałkować i wycinać. Umieścić na wyłożonej blaszce i ponownie już gotowe ,wycięte ciasteczka ,na blaszce włożyć do lodówki na w 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Piec ciastka przez 15 minut lub do jasnego złota.
Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Lekko studzimy. Bierzemy jedno ciastko ,nakładamy łyżeczkę czekoladowej masy i lekko dociskając kręcimy w prawo i lewo ,aby masa ładnie się rozłożyła .
Obtaczamy w orzechach :))
Uwagi
U mnie masa troche sie wylewa ,bo za ciepłą dałam.Suche ciasteczka można podawać lub zamknąć w hermetycznym pojemniku na 5 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com