Składniki
- 250 g zwykłej mąki tortowej, przesianej
- 50 g maki ziemniaczanej
- 50 g cukier puder, przesiany
- 200 g zimne niesolone masło, posiekane
- 2 żółtka
- ¼ ekstraktu anyżu łyżeczki Opcjonalnie
- ½ łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 1 tabliczka czekolady
- 1 łyżka masła
- orzechy posiekane ,zmielone na grubo
Wykonanie
Czas schładzania 1½ godziny
Mąkę, cukier puder, masło i szczyptę soli wyrobić w robocie kuchennym, aż mieszanina będzie wyglądać jak okruchy.
Mąkę, cukier puder, masło i szczyptę soli wyrobić w robocie kuchennym, aż mieszanina będzie wyglądać jak okruchy.
Dodać żółtka, anyż i wanilię,
wyrabiać nadal ,do połączenia składników w jedną gładką
całość. Przykryj folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Na lekko posypanej mąką ziemniaczaną powierzchni wałkować ciasto do grubości 5 mm.
Na lekko posypanej mąką ziemniaczaną powierzchni wałkować ciasto do grubości 5 mm.
Wyciąć 24 krążki o średnicy 6 cm.
Resztę ciasta ponownie rozwałkować i wycinać. Umieścić na
wyłożonej blaszce i ponownie już gotowe ,wycięte ciasteczka ,na
blaszce włożyć do lodówki na w 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Piec ciastka przez 15 minut lub do jasnego złota.
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Piec ciastka przez 15 minut lub do jasnego złota.
Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do
niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Lekko studzimy.
Bierzemy jedno ciastko ,nakładamy łyżeczkę czekoladowej masy i
lekko dociskając kręcimy w prawo i lewo ,aby masa ładnie się
rozłożyła .
Obtaczamy w orzechach :))
Uwagi
U mnie masa troche sie wylewa ,bo za ciepłą dałam.Suche ciasteczka można podawać lub
zamknąć w hermetycznym pojemniku na 5 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com