piątek, 14 grudnia 2018

Pasztet małego Henia


Henia dlatego ,że byłam na Jego chrzcinach i tutaj wszyscy zajadali się tym pasztetem.
Wyproszony przepis od Pani Kucharki, a to mój wypiek..
Składniki
  • 1,5 kg karkówki tłustej
  • 1,2 kg kurczaka-pierś i udka
  • 10 jaj- białka ubite na sztywno
  • 4 cebule
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 2 duże bułki pszenne
  • mleko do zamoczenia bułek
  • sól i pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • czosnek
  • lubczyk- maggi
  • marchewka ,pietruszka do mięsa gotowania



Wykonanie
Karkówkę i kurczaka ugotować z marchewką i pietruszka w małej ilości wody .
Cebule pociąć w piórka i podsmażyć na złoty kolor,dodać wątróbkę i całość podsmażyć chwilę .
Następnie doprawić solą pieprzem,czosnkiem,lubczykiem i gałka muszkatołową .
Mięsa ugotowane ,wątróbkę z cebulą zmielić. Dodać żółtka,bułki odsączone z mleka i na koniec ubitą na sztywno piane z białek. Delikatnie całość wyrobić ,wymieszać do połączenia składników.
Keksówke ,lub inna formę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć zrobiona masę mięsną ,wyrównać wierzch.
Piec w 200° C przez pierwsze 30 minut,a następnie zmniejszyć do 150° C i piec
120 minut---- w zależności od piekarnika pasztet trzeba kontrolować ,bo może upiec się szybciej.

Uwagi
Piekłam z połowy porcji karkówki,na święta będzie z całej porcji....
  • 70 dag karkówki dałam
  • 60 dag udek kurczaka bez kości
  • 10 dag wątróbki
  • 7 jajek średniej wielkości od młodych kurek
  • 2 cebule
  • bułka pszenna
Piekłam 30 minut w 200° C i około 45-50 minut w 150° C
taki czas wystarczył na dobre upieczenie pasztetu .
Wyszła keksówka i mała foremka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com