Henia dlatego ,że byłam na Jego
chrzcinach i tutaj wszyscy zajadali się tym pasztetem.
Wyproszony przepis od Pani Kucharki, a
to mój wypiek..
Składniki
- 1,5 kg karkówki tłustej
- 1,2 kg kurczaka-pierś i udka
- 10 jaj- białka ubite na sztywno
- 4 cebule
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 2 duże bułki pszenne
- mleko do zamoczenia bułek
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- czosnek
- lubczyk- maggi
- marchewka ,pietruszka do mięsa gotowania
Wykonanie
Karkówkę
i kurczaka ugotować z marchewką i pietruszka w małej ilości wody
.
Cebule
pociąć w piórka i podsmażyć na złoty kolor,dodać wątróbkę i
całość podsmażyć chwilę .
Następnie
doprawić solą pieprzem,czosnkiem,lubczykiem i gałka muszkatołową
.
Mięsa
ugotowane ,wątróbkę z cebulą zmielić. Dodać żółtka,bułki
odsączone z mleka i na koniec ubitą na sztywno piane z białek.
Delikatnie całość wyrobić ,wymieszać do połączenia składników.
Keksówke
,lub inna formę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć
zrobiona masę mięsną ,wyrównać wierzch.
Piec
w 200° C przez pierwsze 30 minut,a następnie zmniejszyć do
150° C i piec
120
minut---- w zależności od piekarnika pasztet trzeba kontrolować
,bo może upiec się szybciej.
Uwagi
Piekłam
z połowy porcji karkówki,na święta będzie z całej
porcji....
- 70 dag karkówki dałam
- 60 dag udek kurczaka bez kości
- 10 dag wątróbki
- 7 jajek średniej wielkości od młodych kurek
- 2 cebule
- bułka
pszenna
Piekłam
30 minut w 200° C i około 45-50 minut w 150° C
taki
czas wystarczył na dobre upieczenie pasztetu .
Wyszła
keksówka i mała foremka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com