Makowiec to jeden z tych wypieków, bez których nie ma świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto. Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury. Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak zapewnia pomyślność na cały rok Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Smacznego :)
Składniki
na ciasto
na ciasto
- 50 dag mąki tortowej
- 6 dag drożdży
- 10 dag cukru - pudru
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 jajko
- 3 żółtka
- otarta skórka z cytryny
- 1/2 utłuczonej laski wanilii
- szczypta soli
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta.Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem i przenieść na blaszkę . Wstawić do piekarnika 120 ° C
nie
domykając drzwiczek .
Jak
podrosną ( 25 -30 min.) zwiększyć płomień do 180 °C
zamknąć
piekarnik i piec jeszcze 30 minut.
Masa makowa
Masa makowa
Składniki
- 0,6 kg niebieskiego polskiego maku
- 1l.mleka tłustego
- 1 laska wanilii
- 200 gr rodzynek
- 60 ml rumu
- szklankę czarnej zaparzonej herbaty
- kieliszek amaretto
- 1 kropla zapachu migdałowego
- 1 szkl. skórki smażonej pomarańczowej
- 200 g orzechów włoskich posiekanych drobno
- 200 g daktyli posiekanych drobno - tym razem dałam morele
- 4 cytryny umyte i otarte na najcieńszej tarce(skórka)
- 8 żółtek
- 1 szkl.cukru (kogiel-mogiel )
- 8 białek na końcu ubitych z odrobiną soli
- 1 szkl. miodu
- 1 kostka masła -200g
Wykonanie
Do
wrzącego
mleka wsypać cały mak,dodać środek laski wanilii . Zaparzyć
1
szkl. herbaty ,dolać rum i zalać rodzynki. Kiedy mak będzie
miękki, i będzie rozcierał się w palcach, przecedzić przez
gęste sito.
W rondlu rozpuścić masło,dodać mak zmielony (2-3 krotnie - cienkie sito) . Dodać wszystkie bakalie, skórki i miód ,oraz aromat migdałowy - 1-2 krople Odsączone rodzynki dodać do masy makowej.
W rondlu rozpuścić masło,dodać mak zmielony (2-3 krotnie - cienkie sito) . Dodać wszystkie bakalie, skórki i miód ,oraz aromat migdałowy - 1-2 krople Odsączone rodzynki dodać do masy makowej.
Prażyć
wszystko,
aż zacznie pachnieć. Odstawić masę do ostygnięcia .
Ubić
8
żółtek z
1
szklanką cukru
kogiel
- mogiel na
puch. Gotowy dodać do letniej masy makowej. Połączyć wszystko
dokładnie.
Ubić
ze szczypta soli białka na
sztywno ,a następnie połączyć delikatnie z masą makową. Na
koniec wlewamy 60ml
amaretto. Całość
dokładnie mieszamy. Masa będzie dość luźna ,ale taka ma być
...Jest przepyszna i ten makowiec zawsze wychodzi...Polecam :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com