Składniki
ciasto
ciasto
-
50 dag mąki tortowej
-
5 dag drożdży
-
10 dag cukru - pudru
-
20 dag masła
-
1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
-
1 jajko
-
3 żółtka
-
otarta skórka z cytryny
-
1/2 utłuczonej laski wanilii
-
szczypta soli
Wykonanie
Mąke przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru i śmietaną.
Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, całość
posiekać
.
Dodać
rozmącone jajko, żółtka i śmietanę.
Szybko
zagnieść ciasto.
Podzielić
je na 4
części. (można
na 2 duże
lub 3-4 mniejsze)
Każdą
rozwałkować na prostokąt,posmarować
białkiem,
nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do
pieczenia .
Boków
papieru nie zawijać
,aby makowce wzdłuż rosły.
Zwinięte
makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze
zszywaczem i przenieść na blaszkę .
Wstawić
do nagrzanego
piekarnika 120 ° C na
około 30 minut nie
domykając drzwiczek .
W
tym czasie urosną wzdłuż ,zamknąć piekarnik
i piec 25 - 30 minut w 180
°C
MAK:
Składniki
Składniki
-
60dag-maku
-
1 l mleka
-
15dkg masła
-
15 dkg cukru -mozna więcej
-
3/4 szklanki miodu
-
3 jajka
-
zawartość środka laski wanilii lub cukier waniliowy
-
10 dkg migdałów rozdrobnionych
-
10 dkg rodzynek
-
skórka pomarańczowa
-
skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny
-
15 dkg orzechów włoskich
-
15 dag rodzynek moczonych w czarnej herbacie
-
skórka cytrynowa
-
kieliszek rumu
Wykonanie
Wypłukany
mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia,gotować na wolnym
ogniu ok.30-40 minut często mieszając . Odsączyć i zmielić 2 -3
razy
W
dużym garnku roztopić masło z miodem ,dodać zmielony mak
,bakalie,wymieszać ,smażyć 10-15 minut na małym ogniu
Dodać
wanilie ,a na końcu rum
,wymieszać
i odstawić do przestudzenia
Żółtka ubić z połową cukru do białości ,dodać do masy makowej ,wymieszać .Resztę cukru dodać do ubitej piany z białek. Ubitą pianę odać do masy makowej,delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na końcu wlać rum lub spirytus.
Żółtka ubić z połową cukru do białości ,dodać do masy makowej ,wymieszać .Resztę cukru dodać do ubitej piany z białek. Ubitą pianę odać do masy makowej,delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na końcu wlać rum lub spirytus.
Taki makowiec jest najlepszy- u mnie tez zawsze jest on naładowany masą makową :D
OdpowiedzUsuńI am sure this piece of writing has touched all the internet users, its really really fastidious piece of writing on building up new web site.
OdpowiedzUsuńGood post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
OdpowiedzUsuńIt will always be useful to read through articles from other writers and use a little something
from their websites.