środa, 24 kwietnia 2019

makowiec ,dużo maku malo ciasta




Składniki
 ciasto


  • 50 dag mąki tortowej
  • 5 dag drożdży
  • 10 dag cukru - pudru
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • otarta skórka z cytryny
  • 1/2 utłuczonej laski wanilii
  • szczypta soli
Wykonanie

Mąke przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru i śmietaną. 
Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, całość posiekać .
Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę.
Szybko zagnieść ciasto.
Podzielić je na 4 części. (można na 2 duże lub 3-4 mniejsze)
Każdą rozwałkować na prostokąt,posmarować białkiem, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia .
Boków papieru nie zawijać ,aby makowce wzdłuż rosły.
Zwinięte  makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem i  przenieść  na blaszkę .
Wstawić do nagrzanego piekarnika 120 ° C na około 30 minut nie domykając drzwiczek .
W tym czasie urosną wzdłuż ,zamknąć piekarnik i piec 25 - 30 minut w 180 °C

    MAK:
    Składniki
  • 60dag-maku
  • 1 l mleka
  • 15dkg masła
  • 15 dkg cukru -mozna więcej
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3 jajka
  • zawartość środka laski wanilii lub cukier waniliowy
  • 10 dkg migdałów rozdrobnionych
  • 10 dkg rodzynek
  • skórka pomarańczowa
  • skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny
  • 15 dkg orzechów włoskich
  • 15 dag rodzynek moczonych w czarnej herbacie
  • skórka cytrynowa
  • kieliszek rumu
Wykonanie
Wypłukany mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia,gotować na wolnym ogniu ok.30-40 minut często mieszając . Odsączyć i zmielić 2 -3 razy
W dużym garnku roztopić masło z miodem ,dodać zmielony mak ,bakalie,wymieszać ,smażyć 10-15 minut na małym ogniu
Dodać wanilie ,a na końcu rum ,wymieszać i odstawić do przestudzenia
Żółtka ubić z połową cukru do białości ,dodać do masy makowej ,wymieszać .Resztę cukru dodać do ubitej piany z białek. Ubitą pianę odać do masy makowej,delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na końcu wlać rum lub spirytus.

2 komentarze:

  1. Taki makowiec jest najlepszy- u mnie tez zawsze jest on naładowany masą makową :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
    It will always be useful to read through articles from other writers and use a little something
    from their websites.

    OdpowiedzUsuń

777pepin777@gmail.com