sobota, 8 sierpnia 2020

Domowa słodka marynata-lato w sloiku


jest prosta w przygotowaniu i jest świetnym sposobem na cieszenie się świeżymi ogórkami w zimie.jak lubicie zurawine i borowke do kanapek i miesa to ten sos bedzie super
Skladniki
  1. 4 szklanki drobno pokrojonych ogórków
  2. 2 filiżanki drobno posiekanej papryki czerwonej lub żółtej
  3. 2 szklanki drobno posiekanej cebuli
  4. 1/4 szklanki soli
  5. 3 1/2 szklanki cukru
  6. 2 szklanki octu jabłkowego
  7. 1 łyżka nasion gorczycy
  8. 1 łyżka nasion selera
  9. 1 szklanka lodowatej wody,lub pare kostek lodu

Wykonanie


Ogorki drobniutko posiekać .Odmierzyć cztery szklanki i włóżyć do dużej miski.Dodać drobniutko posiekana papryke ,oczyszczona z ziaren i blon.
Odmierz 2 szklanki posiekanej papryki i dodaj do ogórków.
Następnie drobno posiekać cebule i dodać 2 szklanki posiekanej cebuli do ogórków.  Dodać sól do warzyw i dobrze wymieszać 
Zalać lodowatą wodą i odstawić na 2 godziny.
Odcedź dokładnie na durszlaku. W razie potrzeby wyciśnij nadmiar soku.
Połaczyć cukier, ocet, nasiona selera i gorczycę w dużym garnku i zagotować
Dodać odsączone warzywa i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. 
Przełóż do słoików, zakrecić i pasteryzować 15 minut. :)) Smacznego.

4 komentarze:

777pepin777@gmail.com