jest
prosta w przygotowaniu i jest świetnym sposobem na cieszenie się
świeżymi ogórkami w zimie.jak lubicie zurawine i borowke do kanapek i miesa to ten sos bedzie super
Skladniki
- 4 szklanki drobno pokrojonych ogórków
- 2 filiżanki drobno posiekanej papryki czerwonej lub żółtej
- 2 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 1/4 szklanki soli
- 3 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżka nasion gorczycy
- 1 łyżka nasion selera
- 1 szklanka lodowatej wody,lub pare kostek lodu
Wykonanie
Ogorki
drobniutko posiekać
.Odmierzyć cztery szklanki i włóżyć do dużej miski.Dodać
drobniutko posiekana papryke ,oczyszczona z ziaren i blon.
Odmierz
2 szklanki posiekanej papryki i dodaj do ogórków.
Następnie
drobno posiekać cebule i dodać 2 szklanki posiekanej cebuli do
ogórków.
Dodać
sól
do warzyw i dobrze wymieszać
Zalać
lodowatą wodą i odstawić na 2 godziny.
Odcedź
dokładnie na durszlaku. W razie potrzeby wyciśnij nadmiar soku.
Połaczyć
cukier, ocet, nasiona selera i gorczycę w dużym garnku i zagotować
Dodać
odsączone warzywa i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Przełóż
do słoików,
zakrecić
i pasteryzować 15 minut. :)) Smacznego.
Nigdy nie robiłam takiej marynaty.
OdpowiedzUsuńnam smakuje ,ale zurawine do miesa tez jadamy
UsuńInteresujący przepis ;)
OdpowiedzUsuńI smaczny
Usuń