Składniki
1 kg kapusty
4 marchewki
2 buraki
1 seler
1 główka czosnku
20 gramów soli
Opcjonalnie 1 szklanka wody pozostałej z gotowania ziemniaków.
Wykonanie
Kapustę szatkujemy drobno, -chodzi o to, aby nie zawierała zgrubiałych części liści.
Marchewki, buraki i seler ścieramy na drobne wiórki,
Warzywa mają dość dużo cukru, dlatego dodanie ich do kapusty przyspiesza proces kiszenia i powoduje, że dość szybko staje się kwaśna i nasyca się kwasem mlekowym.
Starkowane warzywa polaczyc z kapustą wymieszac z sola i odstawic na 2-3 godziny ,az pusci sok,
Obrany czosnek zblendowac z z sokiem z warzyw, ,lub szklanką wody, pozostałej po gotowaniu ziemniaków .
Dodawanie wody, pozostałej z gotowania ziemniaków jest zasadne, kiedy zależy nam na tym, aby warzywa szybko się ukisiły, woda ta zawiera dużo skrobi, która stanowi dodatkową pożywkę dla bakterii mlekowych. Jeśli nie zależy nam na takim przyspieszeniu, możemy spokojnie ją pominąć.
Zmiksowany czosnek dodac do warzyw, ponownie wszystko wymieszac.
Przelozyc do garnka ,lub sloja i dobrze ubic
Jeśli kapustę kisimy w słoiku, to zakręcamy go z wyczuciem, odstawiamy na kuchennym blacie i po 3 -4 dniach kapusta powinna zacząć dobrze smakować.
Taką kapustę można robić oczywiście w większej ilości, bo dość dobrze się przechowuje, polecam jednak przygotowywać ją częściej i w mniejszych ilościach, bo kiszonki krótkoterminowe mają większą wartość probiotyczną, a składniki tej surówki dostępne są przecież przez cały rok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com