Składniki
Ciasto:
Farsz:
farsz:
Umyte grzyby,lub pieczarki ugotować,drobno posiekać . Cebule drobno posiekaną zeszklić na oleju do miękkości.Do tak przygotowanej cebuli dodać posiekane drobno grzyby-pieczarki.Wszystko razem podsmażyć doprawiając solą i pieprzem. Ostudzić
ciasto:
Drożdże rozpuścić w śmietanie .Posiekać mąkę z masłem i pozostałymi składnikami.
Ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 2 łyżeczki cukru - pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 1/2 jajka (pozostałe pół zostawić do posmarowania pasztecików)
- sezam do posypania (u mnie czarny)
Farsz:
- około 250-300 gr. grzyby lesne ,lub pieczarki
- 2 średnie cebule
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
farsz:
Umyte grzyby,lub pieczarki ugotować,drobno posiekać . Cebule drobno posiekaną zeszklić na oleju do miękkości.Do tak przygotowanej cebuli dodać posiekane drobno grzyby-pieczarki.Wszystko razem podsmażyć doprawiając solą i pieprzem. Ostudzić
ciasto:
Drożdże rozpuścić w śmietanie .Posiekać mąkę z masłem i pozostałymi składnikami.
Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto..
Podzielić ciasto na cztery części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o szerokości około 10-12 cm.Nadzienie podzielić na cztery części. Kłaść je na środku każdego prostokąta z ciasta. Zlepić dłuższe brzegi ciasta nad nadzieniem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem , uzyskany wałek szwem do dołu, przeciąć na 5-6 części.Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut.(szybko rosną )
Piec w nagrzanym do 180 -185° około 20 - 25 minut-do złotego koloru.
Studzić na kratce.Podawać ciepłe lub zimne do czystego barszczu...:))
Podzielić ciasto na cztery części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o szerokości około 10-12 cm.Nadzienie podzielić na cztery części. Kłaść je na środku każdego prostokąta z ciasta. Zlepić dłuższe brzegi ciasta nad nadzieniem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem , uzyskany wałek szwem do dołu, przeciąć na 5-6 części.Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut.(szybko rosną )
Piec w nagrzanym do 180 -185° około 20 - 25 minut-do złotego koloru.
Studzić na kratce.Podawać ciepłe lub zimne do czystego barszczu...:))
Wygląda interesująco ;)
OdpowiedzUsuń