niedziela, 7 marca 2021

warzywa duszone, czyli co w lodowce to do gara

 




Swańska sól uznawana jest za jedną ze sztandarowych przypraw kuchni gruzińskiej. Jej nazwa wywodzi się od Swanetii – wysokogórskiego regionu Gruzji, znanego z gościnności, doskonałego wina oraz przepięknych krajobrazów. W tym regionie Kaukazu mieszanka bazująca na tartych ręcznie w moździerzu soli kamiennej z dodatkiem pikantnych przypraw i aromatycznych ziół, stanowi jeden z najczęściej stosowanych uniwersalnych dodatków do potraw, a każda gospodyni przygotowuje ją samodzielnie według własnego, ściśle strzeżonego przepisu.

Swańska sól ma charakter przyprawy wszechstronnej. W swojej ojczyźnie dodawana jest zarówno do potraw mięsnych, jak i jarskich. Podkreśla smak wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny i baraniny serwowanych w postaci pieczeni, duszonych gulaszów czy poddawanych obróbce na parze. Uwypukla aromat farszów do chinkali (gruzińskich pierożków), kubdari i chaczapuri, doskonale nadaje się jako dodatek do lula (gruziński kebab) i adżapsandali (gruzińska wersja leczo na bazie bakłażanów), marynowanych i kiszonych warzyw oraz szaszłyków z cebulą. Swańska sól to również doskonały wybór w przypadku potraw z dodatkiem nabiału, w szczególności twarogu i topionego, żółtego sera.
Swańska sól to : gruba sól kamienna, roztarte nasiona kolendry, ziele kozieradki błękitnej, suszony czosnek oraz sproszkowana chilli. W zależności od mikroregionu dodaje się także szafran imerytyński, cząber, koper i kmin rzymski.   


 

Skladniki

  • 2 sztuki salata rzymska

  • 1 duza cebula pokrojona w piorka

  • 3/4 szl wrzatku

  • 2 marchewki pokrojona w plastry

  • 5-6 lodyg selera naciowego pokrojone w 1-1,5 cm

  • 1 duza pietruszka pokrojona w plastry

  • 500ml passaty ,lub przecieru pomidorowego

  • 2 czerwone papryki

  • 2 srednie cukinie pokrojone w kostke

  • 300g pieczarek pokrojonych

  • dużo zielonego kopru ,u mnie 1,5 szkl pocietego

  • przyprawy

  • 5-6 lisci laurowych

  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

  • 1-1,5 lyzeczki papryka slodka

  • lyzka majeranku

  • sol pieprz do smaku --- u mnie sól swanska

Wykonanie

Cebulę kroimy w piórka i podsmażyć w suchym garnku na złoto. Dorzucić wymyte ,osuszone i pokrojone pieczarki. Podsmażyć ze 3-5 minut do zarumienienia . Wlać wrzątek .Dodać marchewkę ,pietruszkę i całość wymieszać i dusić 6-8 minut. Dodać przyprawy ,oprócz soli i kopru. Nastepnie dodać seler naciowy,dusić 3-4 minuty. Teraz dodac papryke pokrojona w kostkę ,cukinie i salatę rzymska pokrojoną w paski.. Calosc zalać passatą i dusić 15-20 minut do zgęstnienia-mieszajac delikatnie wszystko. Na koniec koper i sól swanska u mnie ,lub sol i pieprz.


1 komentarz:

777pepin777@gmail.com