Swańska
sól uznawana jest za jedną ze sztandarowych przypraw kuchni
gruzińskiej. Jej nazwa wywodzi się od Swanetii – wysokogórskiego
regionu Gruzji, znanego z gościnności, doskonałego wina oraz
przepięknych krajobrazów. W tym regionie Kaukazu mieszanka bazująca
na tartych ręcznie w moździerzu soli kamiennej z dodatkiem
pikantnych przypraw i aromatycznych ziół, stanowi jeden z
najczęściej stosowanych uniwersalnych dodatków do potraw, a każda
gospodyni przygotowuje ją samodzielnie według własnego, ściśle
strzeżonego przepisu.
Swańska sól ma charakter przyprawy
wszechstronnej. W swojej ojczyźnie dodawana jest zarówno do potraw
mięsnych, jak i jarskich. Podkreśla smak wieprzowiny, wołowiny,
drobiu, jagnięciny i baraniny serwowanych w postaci pieczeni,
duszonych gulaszów czy poddawanych obróbce na parze. Uwypukla
aromat farszów do chinkali (gruzińskich pierożków), kubdari i
chaczapuri, doskonale nadaje się jako dodatek do lula (gruziński
kebab) i adżapsandali (gruzińska wersja leczo na bazie bakłażanów),
marynowanych i kiszonych warzyw oraz szaszłyków z cebulą. Swańska
sól to również doskonały wybór w przypadku potraw z dodatkiem
nabiału, w szczególności twarogu i topionego, żółtego sera.
Swańska
sól
to : gruba sól
kamienna,
roztarte nasiona kolendry,
ziele kozieradki błękitnej, suszony czosnek oraz sproszkowana
chilli. W zależności od
mikroregionu dodaje się także szafran imerytyński, cząber, koper
i kmin rzymski.
Skladniki
2 sztuki salata rzymska
1 duza cebula pokrojona w piorka
3/4 szl wrzatku
2 marchewki pokrojona w plastry
5-6 lodyg selera naciowego pokrojone w 1-1,5 cm
1 duza pietruszka pokrojona w plastry
500ml passaty ,lub przecieru pomidorowego
2 czerwone papryki
2 srednie cukinie pokrojone w kostke
300g pieczarek pokrojonych
dużo zielonego kopru ,u mnie 1,5 szkl pocietego
przyprawy
5-6 lisci laurowych
5-6 ziaren ziela angielskiego
1-1,5 lyzeczki papryka slodka
lyzka majeranku
sol pieprz do smaku --- u mnie sól swanska
Wykonanie
Cebulę kroimy w piórka i podsmażyć w suchym garnku na złoto. Dorzucić wymyte ,osuszone i pokrojone pieczarki. Podsmażyć ze 3-5 minut do zarumienienia . Wlać wrzątek .Dodać marchewkę ,pietruszkę i całość wymieszać i dusić 6-8 minut. Dodać przyprawy ,oprócz soli i kopru. Nastepnie dodać seler naciowy,dusić 3-4 minuty. Teraz dodac papryke pokrojona w kostkę ,cukinie i salatę rzymska pokrojoną w paski.. Calosc zalać passatą i dusić 15-20 minut do zgęstnienia-mieszajac delikatnie wszystko. Na koniec koper i sól swanska u mnie ,lub sol i pieprz.
I wszystko wykorzystane ;)
OdpowiedzUsuń