Skladniki
- 0,5 kilo ugotowanych ziemniaków,
- 25 dag pieczarek,
- 1 jajko,
- mała cebula
- pietruszka zielona,
- sól, pieprz, ja uzywam swanska sol -przyprawa gruzinska
- łyżka masła,
- olej do smażenia
oczyszczone pieczarki zetrzec na tarce i smazyc na patelni ciagle mieszajac do dparowania wody
Nastepnie dodac maslo i pokrojona drobniutko cebule -zeszklic ..
Ugotowane ziemniaki stluc na gladko. Lekko przestudzic,dodac chlodne pieczarki z cebulka, jajko, 2 - 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
Z masy ziemniaczano pieczarkowej uformowac walki ok 8 - 10 cm dł Smażyc na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu na zloto lub w piekarniku.,
PS.mozna obtoczyc w jajku i bulce tartej jak ktos lubi.:))
Opis:
Uniwersalna przyprawa regionalna, znana od wieków, pochodzi z krainy Swanetia w Gruzji, gdzie stanowi podstawową przyprawę stosowaną w zasadzie do każdej potrawy wymagającej dodania soli. Swoją popularność zawdzięcza niezaprzeczalnym walorom smakowym wynikającym z proporcji i zestawienia odpowiednich ziół.
Skład:
Sól, czosnek, kolendra, kozieradka, kurkuma, papryka, chili. (do produkcji wykorzystano wyłącznie zioła pochodzące z czystych ekologicznie terenów Gruzji)
Mniami, wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuń