wtorek, 4 maja 2021

makowy smak dzieciństwa

 


Biszkopt na oleju

    Składniki:

  • 6 jajek

  • 1 szkl. cukru

  • 1½ szkl. maki

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 5 łyżek oleju roślinnego

  • szczypta soli

    Wykonanie

    Ubić jajka z cukrem i odrobina soli do białości. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Małym strumieniem wlewać olej do masy jajecznej .Chwile ubijać ,następnie zmniejszyć obroty i małymi porcjami dodać mąkę .Wymieszać na gładko na wolnych obrotach. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,ale tylko dno,wlać ciasto i piec w lekko nagrzanym piekarniku w 180° do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i pozostawić do ostudzenia.


Masa budyniowa

Składniki:

  • kostka masła - 200 g

  • 2 budynie bez cukru - jedno opakowanie o wadze do 40 g

  • 2 szklanki mleka - 500 ml (można dać do 200 ml więcej)

  • 2 łyżki cukru - lub więcej

Wykonanie

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój przepis zawiera tylko dwie łyżki cukru. Krem wychodzi tylko lekko słodki. Jeśli więc wolisz słodsze kremy to możesz śmiało podwoić ilość cukru. Krem wychodzi gęsty. Jeśli więc wolisz luźniejszą i łatwiejszą w przygotowaniu masę, to możesz śmiało dać nawet do 200 ml więcej mleka. 



  • Masa makowa:
    Składniki

  • 1/2kg-maku

  • 1 l mleka

  • 10 dkg masła

  • 15 dkg cukru

  • 3/4 szklanki miodu

  • 3 jajka

  • 10 dkg migdałów rozdrobnionych

  • 10 dkg rodzynek

  • skórka pomarańczowa

  • skórka cytrynowa

  • 10 dkg orzechów włoskich

  • skórka cytrynowa

  • kieliszek rumu

  • ewentualnie słodka śmietana kremówka

Wykonanie

Mak zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia,gotujemy na wolnym ogniu ok.1/2
godziny często mieszając .Po ugotowaniu odstawiamy do następnego dnia
Na drugi dzień dokładnie odsączony mak mielimy trzy razy. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy zmielony mak, dodajemy migdały , orzechy i całość smażymy
chwilę Dodajemy miód i przesmażam chwilę,dodajemy wanilie i na końcu rum
Gotowa masę łączymy ze zmielonym makiem dokładnie mieszając
Dodajemy resztę bakalii. Odstawiamy do przestudzenia.
Żółtka ubijamy z połową cukru do białości i mieszamy z masą makową.2 białka
ubijamy wsypując pod koniec ubijania drugą połowę cukru i -też mieszamy z masą
makową. Jeśli zdarzy się że masa będzie zbyt sucha wtedy dolewamy trochę śmietany
kremówki-masa ma być dość gęsta ale smarowna.

Biszkopt przekroić na pół posmarować kremem ,następnie wyłożyć mak i zakryć biszkoptem posmarowanym kremem. Na wierzchu u mnie rozpuszczona czekolada gorzka z odrobiną kremówki i masła.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

777pepin777@gmail.com