Biszkopt na oleju
Składniki:
6 jajek
1 szkl. cukru
1½ szkl. maki
łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju roślinnego
szczypta soli
Wykonanie
Ubić jajka z cukrem i odrobina soli do białości. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Małym strumieniem wlewać olej do masy jajecznej .Chwile ubijać ,następnie zmniejszyć obroty i małymi porcjami dodać mąkę .Wymieszać na gładko na wolnych obrotach. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,ale tylko dno,wlać ciasto i piec w lekko nagrzanym piekarniku w 180° do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i pozostawić do ostudzenia.
Masa budyniowa
Składniki:
kostka masła - 200 g
2 budynie bez cukru - jedno opakowanie o wadze do 40 g
2 szklanki mleka - 500 ml (można dać do 200 ml więcej)
2 łyżki cukru - lub więcej
Wykonanie
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój
przepis zawiera tylko dwie łyżki cukru. Krem wychodzi tylko lekko
słodki. Jeśli więc wolisz słodsze kremy to możesz śmiało
podwoić ilość cukru. Krem wychodzi gęsty. Jeśli więc wolisz
luźniejszą i łatwiejszą w przygotowaniu masę, to możesz śmiało
dać nawet do 200 ml więcej mleka.
-
Masa makowa:
Składniki
1/2kg-maku
1 l mleka
10 dkg masła
15 dkg cukru
3/4 szklanki miodu
3 jajka
10 dkg migdałów rozdrobnionych
10 dkg rodzynek
skórka pomarańczowa
skórka cytrynowa
10 dkg orzechów włoskich
skórka cytrynowa
kieliszek rumu
ewentualnie słodka śmietana kremówka
Wykonanie
Mak
zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia,gotujemy na wolnym ogniu
ok.1/2
godziny często mieszając .Po ugotowaniu odstawiamy do
następnego dnia
Na drugi dzień dokładnie odsączony mak mielimy
trzy razy. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy zmielony
mak, dodajemy migdały , orzechy i całość smażymy
chwilę
Dodajemy miód i przesmażam chwilę,dodajemy wanilie i na końcu rum
Gotowa masę łączymy ze zmielonym makiem dokładnie
mieszając
Dodajemy resztę bakalii. Odstawiamy do
przestudzenia.
Żółtka ubijamy z połową cukru do białości i
mieszamy z masą makową.2 białka
ubijamy wsypując pod koniec
ubijania drugą połowę cukru i -też mieszamy z masą
makową.
Jeśli zdarzy się że masa będzie zbyt sucha wtedy dolewamy trochę
śmietany
kremówki-masa ma być dość gęsta ale smarowna.
Biszkopt przekroić na pół posmarować kremem ,następnie wyłożyć mak i zakryć biszkoptem posmarowanym kremem. Na wierzchu u mnie rozpuszczona czekolada gorzka z odrobiną kremówki i masła.
Ciekawa inspiracja na makowiec ;)
OdpowiedzUsuńmilo mi
Usuń