niedziela, 23 maja 2021

Ciasto z rabarbarem

 


Składniki:

  • 40 dkg rabarbaru

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka kokosu -u mnie migdaly

  • 3 zołtka duze

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany -u mnie kremowka

  • 1/2 szklanki oleju

  • łyżeczki proszku do pieczenia- zapomnialam i nie dalam

  • szczypta soli

    Beza:

  • 3 białka pozostałe z ciasta

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 budyń

    Wykonanie

    Wszystkie składniki ciasta wymieszać do połączenia.

    Podzielić ciasto na 2/3 i 1/3.

    Blaszkę wyłożyć papierem i wyłożyć większą część ciasta na dno. Rabarbar obrany i pocięty na kawałki wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i cukrem

    Dodać budyń i wymieszać dokładnie. Na rabarbar wyłożyć pianę ,a następnie reszte ciasta. Piec w 170stopni około 50 minut -do suchego patyczka.


U mnie blaszka 36x25 bo z podwójnej porcji piekłam i nie żałuje bo pyszne

link do ciasta 


2 komentarze:

777pepin777@gmail.com