Składniki:
40 dkg rabarbaru
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka kokosu -u mnie migdaly
3 zołtka duze
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany -u mnie kremowka
1/2 szklanki oleju
łyżeczki proszku do pieczenia- zapomnialam i nie dalam
szczypta soli
Beza:
3 białka pozostałe z ciasta
1/2 szklanki cukru
1 budyń
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta wymieszać do połączenia.
Podzielić ciasto na 2/3 i 1/3.
Blaszkę wyłożyć papierem i wyłożyć większą część ciasta na dno. Rabarbar obrany i pocięty na kawałki wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i cukrem
Dodać budyń i wymieszać dokładnie. Na rabarbar wyłożyć pianę ,a następnie reszte ciasta. Piec w 170stopni około 50 minut -do suchego patyczka.
U mnie blaszka 36x25 bo z podwójnej porcji piekłam i nie żałuje bo pyszne
Super, takiego ciasta z rabarbarem jeszcze nie jadłem ;)
OdpowiedzUsuńto koniecznie trzeba zrobic.Smacznego
Usuń