Składniki
3 szklanki mąki u mnie orkiszowa
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru drobnego
8 malutkich jajek lub 4 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1,5-2kg jabłek
2 łyżki cukru
cynamon do smaku
Wykonanie
Jabłka obrać ,pokroić i prażyć w garnku z cukrem i cynamonem.
Do misy miksera włożyć resztę produktów (mąkę,olej,cukier,żółtka,proszek do pieczenia i śmietanę,)mieszamy na średnich obrotach do konsystencji kruszonki.
Podzielić ciasto-kruszonkę na dwie części 2/3 i 1/3.
2/3 wylożyć dno blaszki (na papier do pieczenia ) piec 10 min. w rozgrzanym do 180°piekarniku .
Lekko przestudzić ,wyłożyć jabłka. Ubić pianę z białek z odrobiną soli i 2 łyżkami cukru,następnie wyłożyć na jabłka. Posypać resztą ciasta .Piec w nagrzanym piekarniku do 180-185° do złotego koloru tj .około 40 minut
ps.
u mnie jablka miały dużo soku to przecedzilam na sicie i dodalam 2 jablka surowe pokrojone
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com