Składniki
3 ,5kg kapusty czerwonej
1 kg jabłek (u mnie szara reneta)
1/2 kg cebuli
1-2 papryki czerwone sparzone i pokrojone w cienkie paseczki
Zalewa:
1,5 szklanki octu jablkowego lub normalnego
1,5 szklanki wody
2 szklanki cukru
3-4 łyżki soli- do smaku swojego
1 łyżeczka pieprzu mielonego
10 listków laurowych
20 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie
Czerwoną kapustę pociac na piorka cieniutkie. Cebulępokroic w drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem, odcedzic.
Jabłka obrac i zetrzec na tarce jarzynowej.
Składniki na zalewę wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej zalewy dodac kapustę z cebulą i gotwac na niewielkim ogniu przez 30-35 minut, do miekkosci. Na koniec dodac jabłka i papryke pokrojona w paseczki ,gotowac okolko 8 minut.
Zdjac z ognia i przestudzić. Taka kapustę przelozyc do wyparzonych słoików, ugniatając łyżką. Pasteryzowac okolo 30 minut od momentu zagortowania wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com