sobota, 6 listopada 2021

Jablko i czerwona kapusta do sloikow


Składniki

3 ,5kg kapusty czerwonej

1 kg jabłek (u mnie szara reneta)

1/2 kg cebuli

1-2 papryki czerwone sparzone i pokrojone w cienkie paseczki

Zalewa:

1,5 szklanki octu jablkowego lub normalnego

1,5 szklanki wody

2 szklanki cukru

3-4 łyżki soli- do smaku swojego

1 łyżeczka pieprzu mielonego

10 listków laurowych

20 ziaren ziela angielskiego


Wykonanie

Czerwoną kapustę pociac na piorka cieniutkie. Cebulępokroic w drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem, odcedzic.

Jabłka obrac i zetrzec na tarce jarzynowej. 

  Składniki na zalewę wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej zalewy dodac kapustę z cebulą i gotwac na niewielkim ogniu przez 30-35 minut, do miekkosci. Na koniec dodac jabłka i papryke pokrojona w paseczki ,gotowac okolko 8 minut.

Zdjac z ognia i przestudzić. Taka kapustę przelozyc do wyparzonych słoików, ugniatając łyżką. Pasteryzowac okolo 30 minut od momentu zagortowania wody.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com