Składniki blaszka 25x36
300g mąki
200 g cukru
1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy piernikowej
2 łyżki miodu
250 ml mleka
4jajka
250 g powideł śliwkowych
Wykonanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Maslo,kakao ,cukier przyprawe piernikową, miód rozpuscic w garnuszku na gladka masę. Odstawic z ognia Dodać mleko i wymieszać, następnie dodać rozbeltane jajka .Wszystko wymieszac na gladka masę .
Do miski wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, .Suche produkty polaczyc z masa na jednolite ciasto
Calosc wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na okolo 30 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć ciasto , przekroić poziomo na 2 blaty. Ostudzone przekrojone ciasto posmarować między blatami powidlami..Na wierz polewa i posypka lub co kto lubi
W rondelku roztopic masla 50 g z czekolada100g,,,posmarowac wierzch ciasta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com