niedziela, 7 listopada 2021

szybki piernik

 



Składniki blaszka 25x36

  • 300g mąki

  • 200 g cukru

  • 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g masła

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżki przyprawy piernikowej

  • 2 łyżki miodu

  • 250 ml mleka

  • 4jajka

  • 250 g powideł śliwkowych 

    Wykonanie

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Maslo,kakao ,cukier przyprawe piernikową, miód rozpuscic w garnuszku na gladka masę. Odstawic z ognia Dodać mleko i wymieszać, następnie dodać rozbeltane jajka .Wszystko wymieszac na gladka masę .

    Do miski wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, .Suche produkty polaczyc z masa na jednolite ciasto

    Calosc wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na okolo 30 minut (do suchego patyczka).

    Wyjąć ciasto , przekroić poziomo na 2 blaty. Ostudzone przekrojone ciasto posmarować między blatami powidlami..Na wierz polewa i posypka lub co kto lubi

    W rondelku roztopic masla 50 g z czekolada100g,,,posmarowac wierzch ciasta



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com