sobota, 15 stycznia 2022

fasolka szparagowa z boczkiem


Ten prosty przepis na zieloną fasolę, składający się zaledwie z kilku składnik
ów, stanowi pyszny dodatek do każdego posiłku!

Składniki

  • 6 plastrów boczku

  • okolo 500g mrozonej fasoli-mozna uzyc swiezej

  • 1 spora cebula pokrojona w piorka lub kostke

  • 1 1/2 szklanki bulionu w przypadku swiezej fasoli

  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Pokroić boczek na małe kawałki i przysmazc na średnim ogniu w rondlu z grubym dnem,aż boczek będzie będzie wytopiony. 

Dodać cebulę i podsmaż z boczkiem, aż będzie przezroczysta. Nastepnie dodac zieloną fasolkę i pieprz .                                                                                                                          Calosc wymieszać .Gotowe w przypadku świeżej fasoli dodac bulion z kurczaka i zmniejszyc plomien                                                                                                               Przykryc i gotuowac zieloną fasolkę przez 30 minut do dwóch godzin, od czasu do czasu mieszając.                                                                                                                                  Upewnij się, że na dnie garnka znajduje się płyn, aby fasola się nie przypaliła.W razie potrzeby dodaj sól i pieprz.


1 komentarz:

  1. Zrobię w najbliższym czasie z czystej ciekawości:) Wygląda oryginalnie i składniki w pełni do mnie przemawiają:D

    OdpowiedzUsuń

777pepin777@gmail.com